Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 6 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo krijg en houd je een gezonde relatie met je Fitbit of Apple Watch

Het kan hartstikke leuk zijn om je gezondheid te tracken met behulp van een sporthorloge. Maar pas op, want er zit ook een keerzijde aan. Dit artikel is voor iedereen die ‘s avonds nog rondjes door het huis loopt, omdat ze anders de 10.000 stappen niet gehaald hebben.

“Help, ik ben mijn Apple Watch vergeten om te doen tijdens mijn HIIT-workout, dus mijn workout telt niet. Moet ik nu nog een keer sporten om mijn ringen helemaal vol te krijgen?”

Bovenstaande reactie kwam ik een tijd geleden tegen in een besloten Facebook-groep waar voeding en gezondheid centraal staan. Toen realiseerde ik mij eigenlijk pas hoe gevaarlijk dit soort horloges ook kunnen zijn, omdat het makkelijk is een toxic relatie met beweging te krijgen door zo’n stappenteller.

Wanneer je een zware workout nogmaals wilt doen omdat je jouw sporthorloge vergeten bent om te doen, staat gezondheid niet meer centraal. We kijken hier eerder naar een obsessieve relatie waarin je jouw gezondheid op de proef stelt.

Zo werkt een sporthorloge (niet)

Om een voorbeeld te geven: geen enkele stappenteller zal jouw precieze aantal stappen weergeven. Als jij 1000 stappen zet met 3 verschillende stappentellers om je pols, dan zal het aantal stappen op die stappentellers van elkaar verschillen.

En dat is niet erg – een stappenteller geeft jou een globaal idee van jouw bewegingspatroon. Die 10 stappen meer of minder zouden niets uit moeten maken op een blokje om. Het feit dát je een stukje bent gaan wandelen, dat is al hartstikke goed.

Ook zal elk sporthorloge een ander aantal verbrandde calorieën laten zien bij mensen die exact dezelfde workout gedaan hebben. Dat komt doordat het horloge een globale schatting van het aantal verbrandde calorieën laat zien.

Het werkelijke aantal hangt af van jouw lichaamsbouw, de intensiteit waarop je gesport hebt, je lengte, gewicht, hoeveel je zweet… allemaal factoren die jouw sporthorloge niet zomaar kan meten, en waar je dus maar beter ook niet al te veel waarde aan kunt hechten. Het is een fijne indicatie, maar niet meer dan dat.

Het is belangrijk om je te realiseren dat een sporthorloge een goede manier is om jouw gezondheid te tracken, maar dat je het allemaal met een korreltje zout moet nemen. Een workout zónder sporthorloge telt net zo goed mee als die workout mét sporthorloge.

Die volle ringen op je Apple Watch zijn satisfying om naar te kijken, maar wees lief voor jezelf als het een keer niet lukt. Het is tenslotte maar een sporthorloge.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.