Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 24 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

9 haalbare gezondheidsdoelen die je thuis voor jezelf kunt stellen

Self-care is ontzettend belangrijk, maar lang niet altijd makkelijk in je routine op te nemen. Een dieet volhouden tijdens quarantaine lijkt onmogelijk (hi quarantainesnacks) en het voornemen om iedere week minstens drie thuisworkouts te doen is ook lang niet altijd haalbaar. Toch kan self-care er wel voor zorgen dat je je ook echt beter gaat voelen. Gezondheidsdoelen opstellen kan daarbij helpen.

En dan is het wel belangrijk om te kijken naar gezondheidsdoelen die haalbaar zijn nu je veel thuis bent. Kleine beetjes helpen. Wij zetten negen makkelijke en haalbare gezondheidsdoelen op een rijtje die je thuis voor jezelf kunt stellen.

Gezondheidsdoelen voor thuis

Het hoeft echt niet te gaan om grote, drastische veranderingen. Een paar kleine gewoontes opnemen in je routine kunnen je al een boost geven. Kijk eens welke van deze negen gezondheidsdoelen bij jou passen.

1. Bladgroenten eten bij minimaal twee maaltijden per dag

Bladgroenten zijn ontzettend gezond. Zou je wel wat gezonder willen eten? Voeg dan bladgroenten toe aan je maaltijden, zoals rucola, spinazie of boerenkool. Je kunt het als bijgerecht bij je avondeten doen, of ‘s ochtends in je smoothie. Er zijn nog meer manieren waardoor je greens kunt toevoegen aan je maaltijd. Zo kun je bijvoorbeeld een wrap vervangen door sla, of spinazie en boerenkool mengen in een pesto. Wees creatief.

2. Mediteer dagelijks

Meditatie is echt niet iets voor alleen maar zweverige mensen, yogi’s of health gurus. Een fijne meditatie-oefening kan goed zijn voor iedereen. En zéker voor mensen die last hebben van stress of onrustige gevoelens tijdens deze gekke periode. Kijk eens of je meditatie kunt opnemen in je avond- of ochtendroutine. Apps als Headspace zijn heel fijn.

3. Eén uur per dag even offline

Let’s be honest: we zijn allemaal verslaafd aan technologie. Plus daar nog bij op dat we nu niet naar de sportschool kunnen en after-work drinks met vrienden er ook niet meer in zitten, en we zijn niet meer weg te denken achter onze schermen. Thuisworkouts, werkmeetings, socializen, relaxen met Netflix: alles gaat deze dagen via een scherm. Minstens één uur per dag echt even helemaal offline (en ja, dat betekent ook niet op je telefoon gaan zitten) gaan is een perfect gezondheidsdoel.

4. Maak in ieder geval één wandeling per dag (of ga in ieder geval naar buiten)

Meer tijd thuis spenderen, kan betekenen dat je – voor je het weet – de hele dag binnen blijft. Een simpele gezondheidsdoel om voor jezelf te stellen is om in ieder geval één wandeling per dag te maken. Wedden dat de frisse lucht je mood een boost geeft? Als je echt geen energie hebt om te gaan wandelen, ga dan in ieder geval even een luchtje scheppen.

5. Probeer een online workout die je nog niet eerder hebt gedaan

Dat de sportscholen dichtzijn, hoeft niet te betekenen dat je niet kunt bewegen. Sterker nog, thuis kun je misschien veel makkelijker uit je comfort zone gaan. Probeer een thuisworkout die je nog niet eerder hebt gedaan. Die ene dansworkout of heftige HIIT-sessie op Instagram: burn baby, burn.

6. Drink meer water

Een van de simpelste gezondheidsdoelen is meer water drinken. En laat het ook net een factor zijn die je overall gezondheid kan verbeteren. Dat voldoende water drinken op een dag goed voor je is, weten we allemaal wel. Toch is water drinken op een nuchtere maag – direct na het opstaan – nóg belangrijker. Hier lees je alle voordelen. Stay hydrated.

7. Slaap zeven tot acht uur per nacht

Als er één ding is wat echt prioriteit moet hebben wat betreft je gezondheid, is het genoeg slaap.
Voldoende slaap is de basis voor een gezond en gelukkig leven. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich herstelt en je de volgende dag weer fris aan je dag begint. Maar voldoende slaap krijgen én uitgerust wakker worden is zo makkelijk nog niet. Kun je wel wat tips gebruiken? We got you.

8. Beweeg in ieder geval 20 tot 30 minuten per dag

Zie je jezelf niet iedere week een aantal thuisworkouts doen? Stel jezelf dan een makkelijker gezondheidsdoel: beweeg in ieder geval 20 tot 30 minuten per dag. Doe een yoga-oefening, heb een dansfeestje met jezelf, of maak een wandeling.

9. Bedenk waarom jij gezondheidsdoelen wil stellen

Als je alleen maar beweegt of anders wil gaan eten omdat je kilo’s wil verliezen of omdat ‘het moet’, zal je doel nooit veranderen in een gewoonte die je vol gaat houden. Bewegen om stress te verminderen, om beter voor jezelf te zorgen of om gezond genoeg te zijn zodat je later nog achter je kleinkinderen aan kunt rennen, is een beter idee.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.