Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 9 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Oksels niet meer scheren? Deze voordelen brengt het met zich mee

Net als mannen hebben vrouwen haargroei. De één houdt regelmatig een scheerbeurt onder de douche terwijl de ander het liever laat staan (wat ook helemaal oké is). Vrouwen die hun okselhaar regelmatig scheren willen wellicht nog een keertje nadenken over het laten staan van dat okselhaar, want je oksels niet scheren heeft meer gezondheidsvoordelen dan je denkt.

We zetten ze voor je op een rij.

Oksels niet scheren

Waar afgeschoren lichamen van vrouwen eeuwen geleden het ideale schoonheidsplaatje was, leven we nu (gelukkig) in een wereld waar het minder erg is om je okselhaar te laten staan. Op TikTok en Instagram zien we steeds vaker foto’s en video’s voorbijkomen van vrouwen die hun natuurlijke okselhaar omarmen, en we kunnen niets anders zeggen dan dat we graag meer van deze content zien.

De afgelopen jaren staan namelijk vol in het teken van (zelf)acceptatie. Is dit niet op het gebied van racisme, dan is het wel op het gebied van het accepteren van ons eigen en andermans lichaam. Naast je okselhaar laten staan voor de ‘aesthetic‘, is het ook goed om te weten dat het niet onder je armen scheren vele gezondheidsvoordelen heeft.

1. Minder risico op infecties en meer

Wanneer je je oksels regelmatig scheert, komt het vast wel eens voor dat er een wondje ontstaat, je last krijgt van huidirritaties of van ingegroeide haartjes. Stoppen met scheren kan al deze vervelende dingen in één klap wegnemen. Waar wacht je nog op?

2. Vermindert wrijving

Na het scheren kunnen er huidirritaties zoals ingegroeide haartjes en huiduitslag ontstaan door de wrijving van huid op huid. Je huid wordt dan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of wandelen een stuk minder snel geïrriteerd.

Go girl – Ashley Graham normaliseert okselhaar en deelt een foto op Instagram

3. Feromonen

Voor een date spuiten we ons onder met deodorant en lekkere parfums en scheren we ons hele lichaam (just to be sure). Wat je echter niet wist, is dat lichaamsgeuren een ontzettend grote rol spelen in iemand aantrekkelijk vinden. Onbewust gaan we namelijk af op de lichaamsgeur, en wanneer deze ons niet ‘aanstaat’, knappen we sneller op iemand af.

Lichaamsgeuren worden veroorzaakt door feromonen. Een studie toonde aan dat mensen die geen deodorant en parfums dragen ons een stuk rustiger en minder gestrest maken. Of deze feromonen ook echt beter tot zijn recht komen als we ons niet scheren, is nog niet duidelijk.

4. Chemicaliën

Er gaat vaak ten ronde dat deodorant schadelijk kan zijn en dat het zelfs borstkanker kan veroorzaken. We kunnen je (redelijk) geruststellen met het feit dat er nog nooit is aangetoond dat deodorant borstkanker kan veroorzaken. Wel is het altijd handig je te verdiepen in het product dat je gebruikt.

Je zult vast denken wat dit dan met scheren heeft te maken. Nou, meer dan je denkt. Je neemt een groter percentage van de chemicaliën die in deodorant zitten op wanneer je je hebt geschoren. De chemicaliën waar we het dan over hebben zijn aluminium, alcohol en parabenen.

Wanneer je je deodorant aanbrengt op je oksels nadat je je hebt geschoren, verspringt het percentage aan chemicaliën dat je binnenkrijgt van 0,01% naar 0,06%. Dit lijkt klein, maar het is toch verzesvoudigd. Wanneer je je niet scheert, blijft dit percentage op 0,01%.

Nog steeds twijfels?

Ondanks het feit dat niet onder je armen scheren vele gezondheidsvoordelen heeft, snappen we ook dat je nog steeds twijfelt. Wel willen we benadrukken dat deze twijfel absoluut niet nodig is wanneer je je oksels liever niet scheert vanwege haatreacties. Iedereen is mooi op zijn/haar manier, en daar maakt wat okselhaar geen verschil in.

Laat die okselhaartjes lekker staan zouden we zeggen, want los van beter voor je lichaam zorgen maakt het geen verschil. We zetten nog even wat geruststellende feiten over het niet scheren van je oksels op een rij.

1. Je ruikt écht niet meer naar zweet

Veel mensen zijn bang dat je meer naar zweet gaat ruiken wanneer je je okselhaar laat staan en dat het afscheren van okselhaar er juist voor zorgt dat je minder naar zweet zult ruiken. Dit is allesbehalve waar: je merkt geen verschil. Zelfs een studie heeft aangetoond dat je geen verschil zult merken.

2. Je zweet niet meer

Vaak wordt gedacht dat er een zweetgeur in je okselhaar gaat zitten en dat je minder zweet wanneer je je okselhaar afscheert, maar dit zijn ook fabels. Scheren heeft geen effect op hoeveel we transpireren.

Als je nu niet je okselhaar wilt laten staan, weten wij het ook niet meer. Gelukkig dwingt niemand je om wat dan ook te doen: wanneer het uiteindelijk toch niet goed voelt of je liever een gladde huid hebt, kun je altijd nog je scheermes pakken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.