Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Love & Life 3 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Al gehoord van Ghost-lighting? Deze nieuwe datingtrend is belangrijk om te herkennen

Er is een flinke evolutie gaande in de wondere wereld van daten. Steeds komen er weer nieuwe termen op om de complexiteit van moderne relaties te beschrijven. Een van de nieuwste termen die de ronde doet, is “Ghost-lighting”. Dit fenomeen werpt een nieuw licht op de dynamiek van daten en is belangrijk om te herkennen, vooral als je je in het datinglandschap begeeft.

Ghosten + gaslighting = ghost-lighting.

Het datinglandschap zit soms vol haken en ogen

In de wereld van moderne romantiek vliegen de termen die ons helpen onze gevoelens en ervaringen te begrijpen je om de oren. Deze nieuwe woorden stellen ons in staat om verwarrend gedrag te benoemen en te leren van anderen die soortgelijke ervaringen hebben gehad. Ghost-lighting is zo’n nieuwe term, waar Crystal Cansdale, de datingexpert van datingapp Inner Circle, ons van op de hoogte bracht, en het biedt veel duidelijkheid over een patroon van gedrag dat voorheen misschien moeilijk te verklaren was.

• Ghosting

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van “ghosting”. Hierbij verdwijnt iemand plotseling, zonder enige uitleg, uit je leven. Ghosting gebeurt vaak wanneer de persoon die “ghost” wordt, ongemakkelijke gesprekken of conflicten wil vermijden. Momenteel gebeurt deze nare trend zo veel, dat er zelfs hilarische oplossingen worden bedacht, zoals ‘Exit Surveys‘.

• Gaslighting

Ook Gaslighting is waarschijnlijk inmiddels een bekend fenomeen. Gaslighting betekent dat iemand liegt of manipuleert met de bedoeling om de ander ervan te overtuigen dat die gek is om zo emotionele, psychologische en/of economische controle over diegene te krijgen.

• Ghost-lighting

Zoals je misschien al verwachtte, is Ghost-lighting een combinatie van deze twee. Het lijkt erop dat iemand je probeert te “ghosten”, maar diegene duikt dan plotseling weer op. Niet omdat hij of zij geïnteresseerd is het voortzetten van de relatie, maar om bevestiging te zoeken dat de breuk niet hun schuld is.

Zo ga je om met Ghost-lighting

Wanneer je deze vorm van manipulatie herkent, dan is het volgens Crystal Cansdale belangrijk om grenzen te stellen. Dit doe je door duidelijk aan te geven wat je wel en niet accepteert in een relatie of tijdens het daten. Onthoud voor jezelf dat dit gedrag wordt aangestuurd door de andere persoon. Jij bent niet verantwoordelijk voor de manier waarop de ander handelt. Hun levenservaringen en persoonlijke omstandigheden kunnen hen hebben geleid tot dit gedrag en het is niet jouw verantwoordelijkheid om dit te veranderen.

Als je merkt dat je gevoelens worden gemanipuleerd of dat iemand probeert je realiteit te verdraaien, zoek dan steun bij vrienden die je vertrouwt of overweeg professionele hulp in te schakelen. Het is geen teken van zwakte om hulp te zoeken, maar juist een teken van kracht en zelfzorg.

Onthoud ook dat je de controle hebt over jouw eigen liefdesleven en welzijn. Sta jezelf toe om omringd te worden door positieve en respectvolle relaties, en laat geen ruimte voor manipulatieve gedragingen zoals ghost-lighting.

3 redenen waarom het niet erg is om een sugar daddy te hebben

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.