Tessa Ham
Tessa Ham Money 21 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

5 simpele tips om je financiën onder controle te krijgen

Houd jij aan het einde van je salaris nog een beetje maand over? Heb je altijd geld te kort? En zorgt dat voor stress? De oplossing is om grip te krijgen op je financiën. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Deze vijf simpele tips helpen je op de weg.

Zo krijg je jouw financiën onder controle.

Houd een dagboek bij van wat je uitgeeft

Neem eens in de zoveel dagen, één keer per week of desnoods één keer per maand de tijd om even te gaan zitten en op te schrijven wat er nou precies binnenkomt en uitgaat. Dat kan in een schrift zijn dat je nog ergens hebt rondslingeren, maar je kunt er ook een speciale budget- of money planner voor aanschaffen.

Als iemand die vroeger het liefst helemaal niet op haar rekening keek, snap ik dat je hier waarschijnlijk helemaal geen zin in hebt. Maar je zal zien dat het uiteindelijk heel fijn is om precies te weten hoe het zit met je financiën. Je zal patronen gaan herkennen en ontdekken waar je misschien minder geld aan kan uitgeven. Grip op je financiën zorgt voor rust in je hoofd.

Maak een plan en houd je daar ook aan

Bedenk hoeveel je elke maand wil sparen. Dat kan een percentage zijn, zoals tien of twintig procent. Maar je kunt ook aan de hand van de vorige tip precies uitrekenen hoeveel je realistisch kunt sparen. Goed, je hebt nu een bedrag dat je elke maand opzij wil zetten. Dan is het nog een kwestie van dat ook écht doen.

Mensen zijn niet gemaakt om te sparen. Het is human nature om te kiezen voor de korte in plaats van de lange termijn. Maak het daarom zo makkelijk mogelijk voor jezelf, door een automatische afschrijving in te stellen naar je spaarrekening. En door het bedrag realistisch te houden, zodat je niet elke keer in de verleiding komt om geld terug te boeken naar je betaalrekening.

Merk je dat je je spaargeld te vaak weer overmaakt naar je betaalrekening? Overweeg dan om een nieuwe spaarrekening te openen, eventueel zelfs bij een hele andere bank. In andere woorden: maak die drempel zo hoog mogelijk.

Lees en luister over persoonlijke financiën

Dat je dit artikel leest is al een goede eerste stap om grip te krijgen op je financiën. Hoe meer je met geld bezig bent en hoort hoe andere mensen dit aanpakken, des te beter je jouw eigen financiën onder controle zal hebben. Podcasts over geld die je kunt luisteren zijn onder andere Bad with Money, PorteRenee en Money Girl. Op het internet zijn veel spaartips te vinden. En er bestaan inmiddels een hele hoop boeken over je money mindset, zoals You Are a Badass at Making Money en Miljonair met een gewone baan.

Ga vasten (met geld uitgeven)

Geef jezelf de challenge om een bepaalde periode te vasten op het gebied van geld uitgeven. Spreek bijvoorbeeld af dat je een week of maand niets nieuws mag kopen (met uitzondering van boodschappen en andere zaken die je in leven houden natuurlijk). Het is logisch dat je dit niet je hele leven zal volhouden en dat is ook niet de bedoeling.

Het gaat erom dat je je realiseert hoeveel je hiervoor uitgaf aan onnodige dingen. Maar ook dat je erachter komt dat het echt niet erg is om een maand niet online te shoppen of koffie’s buiten de deur te drinken.

Zoek uit welk geldtype jij bent

Natuurlijk zijn er veel meer tips om grip op je financiën te krijgen, maar de waarheid is dat iedereen anders is. Wat voor de één werkt, hoeft dus niet per se voor een ander te werken. Het is daarom interessant om uit te zoeken welk geldtype je bent. Dit zegt namelijk alles over hoe je denkt over geld én hoe je ermee omgaat.

Zo zijn er mensen die (onbewust) denken dat geld al hun problemen gaat oplossen, maar zijn er ook mensen die gefocust zijn op het sparen ‘voor als er eens iets fout gaat’. Kortom: onderzoek eerst welk geldtype jij bent. Pas dan kan je gerichte oplossingen gaan bedenken om grip te krijgen op je financiën.

Met deze 7 tips lukt het je dit jaar wél om geld te sparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.