Tessa Ham
Tessa Ham Money 29 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Met deze 7 tips lukt het je dit jaar wél om geld te sparen

Sparen zou nu makkelijker moet zijn dan ooit. Je kunt niet uiteten, naar de kroeg gaan tot de laatste ronde, reizen naar een ver tropisch oord of dure cadeaus geven op bruiloften. Met de nadruk op ‘zou’, want voor de meesten onder ons pakt het in de praktijk anders uit. Door hoge huurkosten en financiële tegenvallers bijvoorbeeld. Of omdat we gretig gebruik maken van take-away en ons schuldig maken aan winkeltherapie.

Het kan ook zo zijn dat je een groot spaardoel hebt en het wat jou betreft allemaal te langzaam gaat. Wat jouw situatie ook mag zijn, deze zeven tips gaan ervoor zorgen dat je dit jaar wél lukt om een flink bedrag bij elkaar te sparen.

1. Heb duidelijke spaardoelen

Natuurlijk is het slim om te sparen voor financiële tegenvallers, maar bedenk daarnaast ook één of meerdere leuke spaardoelen. Vraag jezelf af waar je in de komende maanden of jaren een groot bedrag voor moet hebben gespaard. Die verre droomreis, een koophuis, een auto of een bruiloft bijvoorbeeld. Het wordt makkelijker die leuke trui niet te kopen als je weet dat er op een gegeven moment een beloning komt.

Maak die spaardoelen vervolgens zo helder mogelijk voor jezelf. Pin jezelf suf op Pinterest met mooie afbeeldingen van interieurs of bruiloften. Zoek alvast uit wat voor auto je zou willen kopen. Plan je reis alvast en lees je alvast in over de bestemming(en). Als je je doel helder hebt, zal het makkelijker zijn om gemotiveerd te blijven.

2. Alle kleine beetjes helpen

Lukt het je niet om elke maand honderden euro’s opzij te zetten? Begin dan klein. Doe bijvoorbeeld een spaarchallenge waarbij je iedere week steeds meer overmaakt. Of zet je wisselgeld op een spaarrekening. Betaal je bijvoorbeeld 2.75 voor een take-away koffie? Maak dan 1.25 over naar je spaarpot. Omdat je elke keer kleine bedragen weggesluisd, zal je zien dat het amper pijn doet in je portemonnee.

3. Maak een aparte spaarrekening aan

Daarmee bedoelen we niet zo’n spaarpotje waar je altijd maar bij kunt, maar een hele nieuwe spaarrekening, misschien zelfs bij een andere bank. Een goede tip voor de mensen die halverwege de maand weer geld op hun rekening terugstorten van hun spaarrekening, want hiermee voelt de drempel wel heel hoog.

4. Praat erover

Heb je een relatie en sparen jullie allebei voor die verre reis of dat koophuis? Dan is het frustrerend als jij serieuzer over het sparen lijkt te zijn dan je partner. Maak het een gewoonte om openlijk over geld te praten. Hoe kijken jullie tegen geld aan? Hoe belangrijk vinden jullie sparen, maar ook genieten van het nu?

5. Maak je niet druk als het een maandje minder gaat

Je spaardoel of je budget voor een maand niet halen kan zo demotiverend zijn dat het verleidelijk is om de handdoek in de ring te gooien. ‘Ik zei toch dat ik niet goed was in sparen?’

Maar life happens. Soms zijn er duurdere maanden. Soms heeft je favoriete winkel een supergoede sale. Je bent ook maar mens. Maar volgende maand is weer een nieuwe maand, dus begin weer met frisse moed.

6. Bekijk je uitgaven regelmatig

Alleen als je af en toe kijkt waar je geld aan op gaat, weet je of je ergens op kunt besparen. Misschien kan je dat abonnement dat je nu al twee maanden niet gebruikt hebt wel stopzetten. Of kan je wel wat minderen met de Thuisbezorgd bestellingen.

Als je flink wil sparen en op bepaalde categorieën wil besparen, raden we het gebruik van een budget app aan. Hierbij stel je limieten in voor bepaalde categorieen. Zodra je bijna bij het limiet bent, krijg je een pop-up van de app.

7. Begin vandaag

Zoveel lange termijn doelen stellen we uit tot morgen, maandag of een andere datum in de toekomst. ‘Als ik één opdrachtgever meer heb, begin ik met sparen’ of ‘Volgende keer dat mijn salaris gestort wordt begin ik écht’. Begin vandaag. Al is het met 1 euro. Hup, open die Bankieren app en maak een euro over. You’ve got this.

Lees ook: 3 verstandige dingen om direct te doen als je salaris is gestort

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Glamour

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.