Gina Koninkx
Gina Koninkx Huidverzorging 16 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Huid met grove poriën? 4 manieren van behandelen om je poriën te verkleinen

Hoewel we als baby allemaal ter wereld komen met een stralend zacht huidje, krijgt iedereen op den duur te maken met diverse huid perikelen. Hoe ouder we worden, hoe minder elastisch de huid en hoe groter de kans op rimpels, enzovoorts. Eén van de huidproblemen waar veel mensen vroeg of laat mee te maken krijgen zijn grove poriën, vaak veroorzaakt door verstopte poriën. Gelukkig kun je hier wat aan doen.

Poriën kunnen op verschillende manieren verstopt raken, door overproductie van talg bijvoorbeeld, maar ook door opeenstapeling van dode huidcellen of het gebruik van de verkeerde make-up. Dit heeft als gevolg dat poriën verbreden en er op die manier grove poriën ontstaan. Dit geeft je huid een andere huidtextuur die vaak ongewenst is. En hoewel we hopen dat je jezelf kan omarmen zoals je bent, zijn er ook nog een aantal dingen waar je op kunt letten om grove poriën te verkleinen.

Grove poriën verkleinen

Grove poriën zijn vaak het best zichtbaar op de wangen, maar ook op de kin en neus zijn grove poriën goed zichtbaar. Hoe grover de porie, hoe beter je deze dus ziet. Dit probleem kan relatief goed worden behandeld, zeker als je wat dingen verandert aan je skincare routine en gebruik maakt van de juiste beautyproducten voor jouw huidtype.

1. Gebruik een exfoliant

Allereerst is het belangrijk een goede exfoliant met salicylzuur toe te voegen aan deze routine. Een exfoliant zorgt ervoor dat dode huidcellen verdwijnen zodat je poriën minder snel verstopt raken. Hierdoor zullen ze minder snel verbreden. Een exfoliant heeft daarnaast ontstekingsremmende eigenschappen waarder de grove poriën die je hebt, niet ontstoken raden (wat normaal gesproken mee-eters heeft als gevolg).

2. Antioxidanten (in skincare en voeding)

Naast het gebruiken van een goede exfoliant, is ook het gebruik van producten die antioxidanten bevatten (vaak moisturizers) een aanrader. Antioxidanten zijn namelijk essentieel in het bestrijden van grove poriën omdat ze ervoor zorgen dat talg niet oxideert. Wanneer dit wél gebeurt ontstaat er een zwarte mee-eter en wordt de porie nog veel zichtbaarder. Antioxidanten gaan dit proces tegen. Ook het binnenkrijgen van antioxidanten in voeding heeft een positieve uitwerking op de huid.

3. Maak je huid goed schoon

Omdat dode huidcellen en overtollig talg zich kunnen opstapelen in je poriën, is het belangrijk je huid dagelijks te reinigen. Zorg er dus ook elke dag voor dat je ‘s avonds je make-up afhaalt. Doe dit met een goede cleanser die ook nog eens geschikt is voor jouw huidtype. Een vette huid behandel je namelijk anders dan een droge huid.

4. Gebruik geen producten waardoor je poriën verstopt raken

Ook het gebruik van onjuiste producten werkt grove poriën in de hand. Als je huid al vet is van zichzelf en je deze ook nog insmeert met heel vette beautyproducten, zullen de poriën verstopt raken en kan de talgproductie nog hoger worden. Dat wil je niet. Zoek daarom altijd goed uit welke producten bij jouw huidtype passen. Het loont zich altijd om eens goed uit te laten zoeken wat precies jouw huidtype is. Zo kun je veel gerichter de juiste producten aanschaffen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.