Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty 27 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Haren zelf verven: alle do’s en dont’s op een rij

Stiekem weten we heus wel dat je haren zelf verven vaak niet het beste idee ever is, maar toch kunnen we het niet laten. Af en toe kriebelt het en wil je zelf je uitgroei bijwerken of highlights zetten. Herkenbaar? Lees dan voor je dat gaat doen de do’s en dont’s in dit artikel.

Wij zetten namelijk alles wat je wilt (en moet) weten over je haren zelf verven op een rij.

Je haren zelf verven: do’s en dont’s

Voor de eigenwijzen onder ons die toch liever hun haren zelf verven dan dat ze het door een professional laten doen: met deze do’s en dont’s voorkom je dat je daarna alsnog naar de kapper moet om je haar te redden (geloof ons, ze weten dan precies dat je zelf hebt lopen prutsen).

1. Wees realistisch

Het is natuurlijk leuk om eens in de zoveel tijd te experimenteren met je kapsel of om voor een make-over te gaan. Als je je haren zelf wil verven is dat alleen niet zo’n goed idee. Je kunt je haar donkerder en lichter verven, maar een hele andere coupe (van blond naar bruin bijvoorbeeld) zal nooit mooi resultaat geven.

2. Bepaal welke kleur het wordt

Het resultaat van je haren zelf verven hangt af van het feit of je je haren eerder al eens hebt laten verven. Is het antwoord ja? Dat kun je je haren nooit lichter verven. Je geverfde haar kun je wél tot ongeveer drie tinten donkerder verven.

Ongeverfd haar? Dan is het het mooiste als je één of twee tinten donkerder kiest dan je eigen haarkleur óf tot maximaal één tint lichter gaat.

3. De kleur pakt altijd donkerder uit

Vooral als je je haren donkerder wilt verven, is het belangrijk om voor de lichtste kleur te kiezen als je twijfelt. In negen van de tien gevallen valt de kleur namelijk altijd donkerder uit. En zwart haar was vast niet je bedoeling als je een pakje lichtbruin verf hebt gekocht.

4. Ga nooit zelf blonderen

Van plan om je haar zelf te blonderen? Don’t. Om je haar te blonderen is ontkleuring nodig, en dat is niet alleen slecht voor je haar maar ook een lastig klusje. Je wil vast niet met een oranje of groene coupe rondlopen. Toch maar even een kappersafspraak maken om je haar te laten blonderen.

5. Kom niet aan je uitgroei

Je haren zelf verven zodat je uitgroei minder opvalt? Slecht idee. Als je licht haar hebt maar een donkere uitgroei, lukt het nooit zelf om je uitgroei mooi weg te werken. Maak een afspraak bij de kapper om afscheid te nemen van je uitgroei. Voor de time being kun je in de tussentijd haarmascara of uitgroeipoeder gebruiken.

6. De juiste producten

Is het wel echt nodig om je haren zelf te verven? Als je bijvoorbeeld een gele gloed in je blonde haren hebt, doet een zilvershampoo ook al wonderen.

Verzorging na haren zelf verven

Nadat je aan de slag bent gegaan met je haren zelf verven, wil je natuurlijk dat de kleur zo lang mogelijk mooi blijft. Daarom is goede verzorging belangrijk. Na het verven kun je het beste je haren direct wassen met een speciale kleurshampoo om vervolgens een haarmasker of conditioner in te laten trekken.

En psst, spoel het overgebleven restje verf nooit weg door de gootsteen. Verf is chemisch afval en dat hoort niet in ons watersysteem terecht te komen.

Op zoek naar wat inspiratie (voor als je naar de kapper gaat)? Dít is de populairste ‘gedurfde’ haarkleur deze zomer.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.