Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Money 24 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

9 vrouwen vertellen hoeveel geld ze nou écht op hun spaarrekening hebben

Geef maar eerlijk toe: ook jij vraagt je weleens af of het bedrag op je spaarrekening ‘normaal’ is. Dat komt omdat we allemaal een beetje geheimzinnig doen als het op salaris en spaargeld aankomt. Toch is dat helemaal niet nodig en kunnen we best open tegen elkaar zijn over geld.

Wij vroegen daarom negen vrouwen of ze het bedrag op hun spaarrekening wilden delen, inclusief hun beste tip om te sparen. Good to know: veel van deze vrouwen hebben nog een studieschuld, een gedeelte van het geld dat ze sparen gaat dan ook naar de aflossing daarvan.

Tessa

Leeftijd: 24
Beroep: Content Engineer bij uitgeverij
Bedrag op spaarrekening: €17.000
Woonsituatie: huurhuis

Beste spaartip: Heb doelen (zoals een mooie reis of koophuis) en doe een spaarchallenge. Dat maakt sparen niet alleen leuker, het wordt ook makkelijker, omdat je elke week een bedrag over maakt.

Maya*

Leeftijd: 22
Beroep: student
Bedrag op spaarrekening: €700
Woonsituatie: op kamers

Beste spaartip: “Ik zou meer kunnen sparen, maar vergeet niet ook je geld uit te geven aan leuke dingen. Het leven moet wel leuk blijven toch?”

Sara*

Leeftijd: 25
Beroep: Webredacteur bij een verzekeraar/financiële dienstverlening
Bedrag op spaarrekening: €11.500
Woonsituatie: huurhuis

Beste spaartip: “Ik zet direct €1.000 apart in verschillende potjes, voor mijn aflossing van DUO, een eigen huis en voor vakanties, als mijn salaris is gestort. Doordat ik het direct wegsluis, mis ik het ook niet.”

Julia*

Leeftijd: 30
Beroep: Marketing coordinator
Bedrag op spaarrekening: €22.500
Woonsituatie: koophuis

Beste spaartip: “Word je echt blij van dat dertigste paar schoenen? Voor de vierde keer in een week een luxe broodje kopen bij de lunch? Dat soort dingen doe ik echt niet. En uit eten gaan is wat mij betreft ook veel leuker als je het eens in de maand doet in plaats van elke week.”

Lieke*

Leeftijd: 23
Beroep: Project-assistent bij duurzaam bedrijf
Bedrag op spaarrekening: €14.000
Woonsituatie: bij ouders thuis

Beste spaartip: “Ik maak een bedrag over aan het begin van de maand naar verschillende potjes. Haal ik er toch weer wat af, dan sta ik eigenlijk bij mezelf in de min en maak ik de volgende maand dat bedrag extra over naar mijn spaarrekening.”

Rianne

Leeftijd: 24
Beroep: Business Controller bij groot technisch bedrijf
Bedrag op spaarrekening: €22.000 (gezamenlijke spaarrekening met vriend)
Woonsituatie: koophuis

Beste spaartip: “Bekijk realistisch hoeveel je elke maand kan sparen. Voorkom dat je elke maand weer van je spaarrekening af moet halen en houd wat ‘speelruimte’ voor jezelf om leuke dingen te doen.”

Alysha*

Leeftijd: 26
Beroep: Consultant
Bedrag op spaarrekening: €5.000
Woonsituatie: huurhuis

Beste spaartip: “Ik heb een Excel-sheet die ik wekelijks bijhoud met mijn uitgaven, zodat ik een realistisch beeld heb van wat ik nog kan uitgeven. Ik zou meer kunnen sparen met mijn salaris, maar ik hecht ook veel waarde aan luxe uitgaven zoals lekker uit eten gaan.”

Kim

Leeftijd: 24
Inkomsten: Wajong uitkering en halfwezenpensioen
Bedrag op spaarrekening: 76.000 euro
Woonsituatie: bij moeder thuis

Beste spaartip: “Door mentale gezondheidsproblemen woon ik thuis bij mijn moeder, heb ik weinig vaste lasten en krijg ik een Wajong uitkering.

Omdat ik hoop dat ik dit bedrag later goed kan gebruiken, sluis ik het meteen weg als ik het binnen krijg. Als het niet op mijn betaalrekening staat, is die drempel toch een stuk hoger als ik iets wil kopen.”

Yara*

Leeftijd: 25
Beroep: Online media
Bedrag op spaarrekening: €6.800
Woonsituatie: huurhuis

Beste spaartip: “Ik spaar door elke maand een groot bedrag op mijn spaarrekening te zetten. Dat laat ik zo lang mogelijk daar staan, maar als het nodig is, haal ik erook zonder problemen weer iets eraf. Een goede tip: spaar loonsverhogingen, bonussen en meevallers van de belastingdienst. Dit ‘extra geld’ kan een leuke buffer zijn voor later.”

Good to know: de gemiddelde Nederlander tot 25 jaar heeft 7.500 euro gespaard.

* De echte namen zijn bekend op de redactie.

Lees ook: 8 tips om geld te besparen in het huishouden want je hebt wel wat beters te doen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.