Tessa Ham
Tessa Ham Career 19 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Bij deze hbo-studies kun je rekenen op het beste en slechtste startsalaris

Misschien ben je je aan het oriënteren op studies en vind je het belangrijk hoeveel je verdient. Het kan ook zijn dat je benieuwd bent wat eigenlijk een normaal startsalaris is om te vragen als je net een hbo-studie hebt afgerond. Of misschien ben je wel al een tijdje afgestudeerd, maar ben je alsnog nieuwsgierig hoe je in vergelijking met andere vroegere hbo-studenten boert.

Laten we er maar niet langer over lullen, maar gewoon aftrappen met de hbo-studies waar je volgens de Hbo-keuzegids (de gids die middelbare scholieren helpt een studie te kiezen) op het hoogste startsalaris mag rekenen.

Hoogste startsalaris met deze hbo-studies

De opleidingen waarbij je de dikste boterham verdient, zijn bijna allemaal in de technische hoek te vinden. De studie Elektrotechniek wint het daarbij nipt van de studie Voertuigentechniek.

 1. Elektrotechniek – €2.827
 2. Voertuigentechniek – €2.817
 3. HBO-ICT – €2.774
 4. Werktuigbouwkunde – €2.767
 5. Technische bedrijfskunde – €2.757
 6. Logistiek, verkeer & zeevaart – €2.748
 7. Vastgoed & makelaardij – €2.736
 8. Civiele techniek – €2.675
 9. Finance & control – €2.600
 10. International business – €2.595

Zoals je ziet staan er in de top 10 voornamelijk technische hbo-studies. Oftewel: studies waar voornamelijk mannen in afstuderen. Dat is nog eens een bummer. Nieuwsgierig naar wat de best betaalde banen in Nederland voor vrouwen zijn?

Laagste startsalaris bij deze hbo-studies

En hoe zit met het laagste startsalaris? Bij deze studies hoef je niet op een vetpot te rekenen als je bent afgestudeerd:

 1. Muziek – €1.773
 2. Logopedie – €1.879
 3. Kunstacademie – €1.902
 4. Theater & dans – €1.935
 5. Vaktherapie – €1.943
 6. Pedagogiek – €2.020
 7. Toegepaste psychologie – €2.131
 8. Voeding – €2.133
 9. Social work – €2.149
 10. Hotelonderwijs & toerisme – €2.179

Welke studies hebben beste en slechtste baankans?

Een goed startsalaris is leuk, maar überhaupt een baan vinden nog leuker. Daar keek de Hbo-keuzegids ook naar. Bij de studies met de beste baankansen komt een verrassende nummer één uit, namelijk de studie Theater & Dans. Hoewel je dus niet kan rekenen op een dik startsalaris, kun je er dus wel van uitgaan dat je snel een baan vindt. Ten minste, normaal gesproken. Inmiddels heeft deze branche natuurlijk flinke klappen te verduren gekregen vanwege de coronacrisis.

Ook met de studies Vastgoed & makelaardij, Verpleeg- & verloskunde, Leraar maatschappijvakken en HBO-ICT kun je vrij snel rekenen op een baan volgens de keuzegids. Deze vier opleidingen vullen de top 5 studies met beste baankansen aan. Hierbij baseert de keuzegids zich op de HBO Monitor, een enquête die in de winter voor corona werd afgenomen onder 25.000 afgestudeerden die in 2018 hun diploma haalden. Zo’n 85 tot 90 procent van de respondenten met deze vijf studies had inmiddels een baan gevonden.

Opleidingen waar je niet zo snel aan een baan komt zijn: Bestuurskunde, Toegepaste psychologie, Communicatie & Media, Ontwerpen en Voeding.

Tip: Ben je op zoek naar je eerste baan en kijk je op tegen de onderhandeling? Op websites als Loonwijzer en Payscale kun je opzoeken wat anderen zoals jij verdienen. Hopelijk helpt weten wat je waard bent je sterker in je schoenen te staan bij de onderhandeling!

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.