Anne Smits
Anne Smits Money 13 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Heb jij vrienden die gierig doen? Zo ga je ermee om, zonder dat het ongemakkelijk wordt

Je kunt niet bij je vrienden in hun portemonnee kijken en je weet dus ook nooit wat iemand te besteden heeft. Maar gierigheid is een eigenschap die geen enkele vriendschap ten goede komt. Heb jij nou te maken met vrienden die nooit een rondje geven, tikkies sturen van minder dan een euro of überhaupt niet zo gul zijn? Lees hier onze tips hoe je om moet gaan met jouw gierige vrienden.

Of misschien kom jij er hier wel achter dat jij zelf de gierige vriend(in) bent…

Probeer deze tips om met jouw gierige vrienden om te gaan

Is het altijd diezelfde vriend(in) uit jouw vriendengroep die het liefst zo min mogelijk geld uitgeeft tijdens een avondje uit? Dan kan dat nogal vervelend zijn. Maar wat doe je ertegen zonder dat het de vriendschap beschadigt? Wij illustreren onze tips aan de hand van het welbekende probleem: rondjes drinken halen – maar dit kan je natuurlijk op allerlei situaties toepassen.

Maak voorafgaand aan het eerste rondje duidelijke afspraken

Met de kennis dat die ene vriend(in) niet zo snel uit zichzelf een rondje drankjes haalt, is het verstandig om voorafgaand aan het eerste rondje afspraken te maken. Dat klinkt misschien niet als de meest gezellige manier om de avond te starten, maar dit kan je eenvoudig en luchtig aanpakken. Neem bijvoorbeeld zelf het initiatief om het eerste rondje te halen en stel daarbij een vraag zoals: ‘halen we om de beurt drankjes of sturen we elkaar morgen een tikkie?’. Zodra je deze vraag stelt, krijgt iedereen binnen de groep de kans om zijn of haar voorkeur uit te spreken. Kiezen jullie ervoor om een voor een rondjes te halen, dan zal jouw gierige vriend of vriendin dit waarschijnlijk sneller doen dan wanneer je deze afspraak niet heb uitgesproken.

Spreek jouw vriend(in) aan

Mocht jouw vriend of vriendin zich alsnog niet genoodzaakt voelen om zich naar de bar te verplaatsen, dan is het nu toch echt tijd om hem of haar hier direct op aan te spreken. Ook dit hoeft niet op een botte manier. Wijs hem of haar er bijvoorbeeld op dat jij deze keer het rondje haalt en vraag of hij of zij de volgende wil doen. Ben ook niet bang om hem of haar er nog een keer aan te helpen herinneren, want de kans bestaat natuurlijk dat jouw vriend of vriendin het plotseling weer vergeten is.

Breng de verwachtingen in kaart

Misschien heb jij zelf ook een aandeel in de gierigheid van jouw vriend(in). Ben jij namelijk ontzettend gul en zit jouw pinpas voordat iedereen het doorheeft al tegen het pinapparaat? Dan kan het zo zijn dat jouw gierige vriend(in) inmiddels de verwachting heeft dat jij toch wel betaalt. En deze verwachting moet welke vriend(in) dan ook natuurlijk nooit van jou krijgen. Betrap jij jezelf erop dat je stiekem best vaak meer betaalt dan een ander? Probeer jezelf hierin wat meer te remmen. Je wilt natuurlijk niet dat wie dan ook gebruikmaakt van jouw goede bedoelingen.

Op deze terrassen in Amsterdam drink je de goedkoopste en duurste Aperol Spritz

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.