Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Seksualiteit 15 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Hebben jij en je partner een ander libido? Zo ga je hiermee om

De een heeft een seksdrive van jewelste, terwijl de ander minder behoefte heeft aan avonturen tussen de lakens. Kortom: we hebben allemaal een ander libido. Is de verschillende behoefte aan seks een probleem in jouw relatie? Dan hebben we een paar handige tips voor je.

In het Engels hebben ze een mooie term voor dit probleem: desire discrepancy. Maar hoe mooi het woord ook is, zo ingewikkeld is het probleem. Wat kan je doen als jij en jouw partner niet op één lijn zitten qua libido?

Tips voor verschillende libido’s in één relatie

Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat 80 procent van de deelnemers zich weleens een moment herinnerde waarop ze een discrepantie in verlangen ervoeren. We hebben het dus allemaal weleens: dat je partner zin heeft en jij niet. Of andersom. Dat is niet gek, het gebeurt in bijna iedere relatie soms dat het libido niet matcht. Deze tips helpen je om wat meer op één lijn te komen.

Bespreek hoe jullie seks initiëren

Waar de een heel direct is, is de ander wat subtieler in het initiëren van seks. Er zijn mensen die het uitspreken en er zijn mensen die het laten zien. Of het denken te laten zien – want daar kan het al mis gaan. Door te bespreken wat jullie aanpak is, kan je de hints beter herkennen. We zeggen niet dat jij jouw aanpak moet aanpassen; we zeggen alleen maar dat je de taal van de ander moet begrijpen.

Als de seks uit blijft, verbind dan op een andere manier

We koppelen ‘intiem zijn’ vaak aan iets seksueels. Daardoor vergeten we dat er veel meer dingen intiem zijn dan alleen seks. Denk bijvoorbeeld aan knuffelen in bed, een diep gesprek voeren of elkaar complimenten geven. Om je verbonden te blijven voelen met je partner wil je aan deze dingen aandacht geven.

Plan de momenten van intimiteit in

Áls een van de twee niet in de head space is voor spontane seks en de intimiteit steeds meer verdwijnt, dan kan het helpen om vast momenten in te plannen. Dit hoeven geen lange momenten te zijn en je hoeft ook niet per se seks te hebben. Op dit geplande moment zoek je weer even de connectie op. Bijvoorbeeld door iets te doen wat jullie beiden blij maakt en dat in teken staat van fysiek contact. Samen een film kijken op de bank is al een goed begin.

Evalueer jullie seksleven

Heeft een van de twee geen zin in seks in het algemeen? Of geen zin in seks zoals diegene het kent? Dat is een belangrijke vraag om aan jezelf én elkaar te stellen.

Praten over seks is niet een van de makkelijkste dingen, zo vinden velen. Toch is het evalueren van jullie gezamenlijke seksleven enorm belangrijk. Vind een moment om in een veilige omgeving te bespreken wat jullie wensen zijn. De ouderwetse tips en tops, maar dan over seks.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.