Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 11 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Heroin chic wordt de nieuwe body trend en dat is zorgwekkend om zoveel redenen

Als je de afgelopen dagen op Twitter of TikTok hebt gezeten, dan heb je het waarschijnlijk al voorbij zien komen: heroin chic komt terug. En nee, daar hebben wij geen zin in. Want is het een natuurlijk lichaamstype of is het een ongezonde trend? Het is beide, wij praten je bij over dit opkomende schoonheidsideaal.

We krijgen meteen weer flashbacks naar Kate Moss in de jaren ’90 – en wij weten niet of we daar nou zo blij mee zijn.

Wat is heroin chic?

Heroin chic is een stijl die begin jaren ’90 populair werd en waarin Kate Moss een groot voorbeeld was voor velen. De Calvin Klein-campagne waarin Kate te zien was met warrig haar, donkere kringen onder haar ogen en een lege blik. Hierna nam de populariteit van deze look toe, als tegenreactie op de healthy en stralende modellen als Cindy Crawford, Elle Macpherson en Claudia Schiffer, die destijds ontzettend populair waren. Heroin chic was geboren.

Heroin chic wordt gekenmerkt door een bleke huid, donkere kringen onder de ogen, uitgemergelde trekken, androgynie en slouchy haar – allemaal eigenschappen die verband houden met misbruik van heroïne of andere drugs. Vandaar de naam, dus.

@porshsspice

heroin chic #style #katemoss #90s

♬ Sentiment Acide – Jennifer Cardini Remix – David Shaw and The Beat & Jennifer Cardini

Het beeld van het ideale lichaam verandert, maar niet de goede kant op

Hoewel we leven in een tijd waarin body positivity (in welke vorm dan ook) hoog in het vaandel staat, is er natuurlijk ook de 20-jaar regel. De geschiedenis herhaalt zichzelf en trends komen iedere twintig jaar terug. En dat betekent dat het nu de tijd is dat heroin chic zijn comeback maakt, helaas.

En we zien al wat veranderingen. Want waar het ideaalbeeld eerst was om een Kardashian-ish figuur te hebben, wordt de liefde voor rondingen al minder. Zo is ook de low-rise jeans weer terug van weggeweest, die over het algemeen veel gedragen wordt door vrouwen met een slanker figuur. Gen Z houdt van vintage mode, en we zien een heropleving van deze iconische looks in sociale media, tijdschriften en zelfs popcultuur.

De trend evolueert

De trend is aan het evolueren. De grootste celebrities van het moment keren terug naar de jaren ’90. Niet alleen qua stijl, maar ook qua lichaamsbouw. We zien tengere modellen met lange benen en actrices die hun imago als ‘jong meisje’ in de maatschappij weer opeisen. Zelfs Kim Kardashian heeft naar verluidt de filler in haar wereldberoemde kont laten oplossen. Dus nu we de mode van midden jaren ’90 weer trending en slank weer in is, is de derde factor van de heroin chic-trend de volgende die weer de kop opsteekt? Als tegenreactie op de ‘clean girl aesthetic’?

Het grootste euvel zit ‘m niet alleen in het slanke lichaam dat bij deze trend hoort, maar dat de aesthetic het gebruik van drugs verheerlijkt. Een lastig onderwerp, waar we met z’n alleen met zorg mee om willen gaan. Shows als Euphoria maken veel los. Euphoria maakt de heroin chic cyclus compleet en zet een gevaarlijke standaard voor mode- en beautyliefhebbers die beïnvloed worden door popcultuur.

Heroin chic en body positivity

Kunnen we het niet gewoon houden bij de Y2K-mode en deze body-trend een hele snelle dood laten lijden? Dit zeggen we niet omdat we niet van tengere lichamen houden, of omdat we wallen lelijk vinden – maar omdat dit geen look is om na te streven. Een nieuw schoonheidsideaal waar ondergewicht wordt gepromoot is niet gezond en kan een trigger zijn voor velen.

Zo’n trend kan ook weer een tegenreactie oproepen, waar skinnyshaming aan te pas komt. Ook dit is een negatief gevolg en niet wenselijk. Iedereen’s lichaam mag er zijn, precies zoals het is. Er hoeven geen wallen, botsstructuren of lege ogen gecreëerd te worden om trendy te zijn.  Dus even, kunnen we deze trend gewoon in de jaren ’90 laten? Hij zit daar prima.

@emcoog

‼️ CW: disordered eating ‼️ heroinchic #heroinchicaesthetic #thinness

♬ All For Us – from the HBO Original Series Euphoria – Labrinth & Zendaya

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.