Anne Smits
Anne Smits Lichaam 21 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Carnaval gevierd? Met deze tips ben jij fysiek en mentaal zo weer de oude

Carnaval 2023 zit er weer op. Tenminste, de echte diehards kunnen vandaag nog een laatste dansje doen in ‘t Kielegat, Oeteldonk of andere plaats in het Zuiden van Nederland. Heb jij gisteren je laatste gouden rakkers (biertjes) op en wil je weten hoe je zo snel mogelijk weer hersteld bent? Wij geven je vier tips.

Say goodbye to your hangover!

Met deze tips ben jij er fysiek en mentaal zo weer bovenop

Sla deze tips op voor later. Want of je nu een kater hebt van carnaval of een ander feestje: met deze tips voel jij je hoe dan ook beter.

Aanvullen van vitaminen

Carnaval gaat voor de meesten gepaard met (te) veel alcohol en vet eten. Dat is voor een keertje natuurlijk niet erg, maar het is belangrijk om dit ongezonde patroon te doorbreken zodra carnaval er weer op zit. Dit doe je onder andere door het tekort aan vitaminen dat je de afgelopen dagen hebt opgelopen, weer aan te vullen. Neem bijvoorbeeld suppelementen met vitamine B12 om je metabolisme een boost te geven, vitamine C voor je weerstand en magnesium om je spieren wat rust te geven na al dat hossen.

Probeer ook voedsel te eten waar deze en of andere belangrijke vitaminen en voedingsstoffen in zitten, zoals eieren, zalm, kamille-/gemberthee, honing en fruit. Maar kijk wel uit met te zuur fruit wanneer je nog brak bent. Daar kan je maag onrustig van worden. En de klassieker: drink voldoende water om je lichaam weer te hydrateren. Klinkt logisch, wordt wel vaak vergeten.

Geef je stem rust

Ligt jouw stem nog ergens in de stad tussen de plastic bekertjes? Helaas bestaat er geen wondermiddel om je hese stem mee te herstellen. Maar na al het geschreeuw en wellicht wel roken, is je stem toe aan wat rust. Om je stem te ontlasten, is het belangrijk om op een normaal volume te praten. Niet schreeuwen dus, maar ook niet fluisteren. Ook is het aan te raden om zoveel mogelijk door je neus te ademen, zodat je keel niet nog meer uitdroogt. En het spreekt verder voor zich dat je de alcohol en sigaretten even niet meer aan moet raken.

Mentaal herstellen

Ken je dat onzekere gevoel na een avond stappen? Je vraagt jezelf af of je gekke dingen hebt gezegd of gedaan en maakt jezelf extra druk over wat anderen van je vinden. Tijdens carnaval waar je misschien wel meerdere dagen achter elkaar hebt gedronken, kan dit gevoel wellicht erger zijn. Dit gevoel van hangxiety, oftewel een mentale kater, is helemaal niet gek en ervaart iedereen wel eens. Om het piekeren wat te verminderen, kan het helpen met een vriend(in) te bellen waarmee je de avond ervoor was. Op deze manier kan je je hart luchten en laat jouw vriend(in) je waarschijnlijk inzien dat er helemaal niks aan de hand is.

Relativeren kan lastig zijn tijdens een mentale kater, maar probeer je te realiseren dat iedereen die je gisteren hebt gezien of gesproken zich nu misschien ook wel onnodig rot voelt. En heb jij een mening over hen? Nee. Dus zij vinden ook niks van jou. Eet gezond, ga vroeg naar bed en je voelt je morgen gegarandeerd beter. Wil je zen worden? Deze producten zullen jouw mentale gezondheid een boost geven.

Dit wil je voorkomen

Er zijn ook een aantal dingen die je vooral niet moet doen na deze drinkvierdaagse. Probeer alcohol en vet voedsel écht te voorkomen voor in ieder geval de komende dagen. Je lichaam heeft nu allesbehalve behoefte aan een vette hap. Heb je last van je maag? Neem vooral geen paracetamol. Een paracetamol kan je maag onrustiger maken. Hetzelfde geldt voor koffie. Koffie trekt vocht uit je lichaam, terwijl dat het belangrijkste is wat je lichaam op dit moment nodig heeft. Dus drink nog even geen koffie totdat je lichaam weer voldoende gehydrateerd is.

Ook over sporten na het uitgaan, is onduidelijkheid. Het is aan te raden om een wandeling te maken in de buitenlucht of een lichtintensieve training te doen. Dwing je lichaam niet om tot het uiterste te gaan. Je lichaam moet zich kunnen herstellen, zodat jij over een paar dagen weer kunt trainen zoals je normaal doet.

Deze boeken wil je lezen om je mentale gezondheid een boost te geven

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.