Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Beauty 20 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is een ‘vajacial’- en zo doe je het veilig

Zoals de naam hoogstwaarschijnlijk al verklapt: een vajacial is een combinatie van twee worden, vagina en facial. Spreekt voor zich, maar wat het nou precies inhoudt zorgt bij velen nog voor verwarring. De vagina is een sensitieve zone, waar je niet zomaar mee aan de slag mag gaan met zeepjes, cremes en andere verzorgingsproducten. We vertellen je graag hoe je een vajacial wél op een veilige manier uitvoert.

Dit houdt een ‘vajacial’ in

Oké, oké, we kunnen ons zomaar voorstellen dat de naam je toch echt een beetje heeft misleid. Een vajacial heeft namelijk niet veel te maken met je daadwerkelijke vagina. De facial voor de ‘vagina’ is juist een behandeling voor de huid eromheen. Als je jouw bikinilijn scheert, regelmatig waxed of epileert kan het voorkomen dat de huid zo nu en dan geïrriteerd raakt. Op bultjes, ingegroeide haartjes of wondjes zit natuurlijk precies niemand te wachten. Daarom kan de vagina-facial een uitkomst zijn voor een gladde en gezonde bikinilijn – ideaal richting het voorjaar en de zomer.

Hint: doe dit vooral NIET

Om de verzorgende behandeling op de goede (en vooral veilige) manier uit te voeren is het belangrijk om een aantal dingen in je oren te knopen:

  1. Gebruik nooit – en dan dus ook écht nooit – verzorgingsproducten in je vulva (behalve als het door een arts is voorgeschreven). De binnenste schaamlippen zijn gevoelig en kunnen gemakkelijk geïrriteerd raken.
  2. Gijp ook zeker niet naar zeep, douchegel, shampoo of vaginale douches in een poging de vagina “schoon” te maken. De vagina heeft een zelfreinigend vermogen en zeep kan de PH-waarde verstoren waardoor schimmelinfecties of bacteriële vaginose kunnen ontstaan.
  3. Als je dan al wel aan de slag gaat met een uitgebreide vajacial – zorg voor producten zonder alcohol en parfum.

Stappenplan voor een veilige Vajacial

Mocht je geïnteresseerd zijn in een gladde, ‘gedeepcleande’ poes dan kan het handig zijn om eerst eens een bezoekje te brengen aan een professionele salon. Een goede, gecertifieerde salon zal de juiste producten en apparaten hebben voor een goede verzorging. Wil je toch écht liever zelf aan de slag gaan? Dan zijn dit de stappen die je kunt volgen:

Stap 1 – Reinigen

Net zoals bij je skincare-routine moet een goede vajacial beginnen met een uitgebreide schoonmaak. Nogmaals (even voor de duidelijkheid) – dit gaat dus niet over de binnenkant van de vagina. De binnenste schaamlippen hebben écht geen beauty-behandeling nodig. De huid eromheen kun je schoonmaken met een zachte, PH-neutrale zeep, zoals deze van Dr. Barbara Sturm.

Barbara Sturm V-Wash
Dr. Barbara Sturm

Stap 2 – Ontharen

Deze stap is voor iedereen anders. De een vind het fijn om te scheren, de ander om te epileren en de ander laat het haar liever gewoon helemaal staan. Voor ieder wat wils, maar mocht je willen gaan voor een haarloze bikinilijn dan kun je deze stap het beste als tweede in de routine ondernemen.

Stap 3 – Exfolieëren

Om eerlijk te zijn hadden wij nog geen idee van de hoeveelheid bestaande exfoliators voor de bikinilijn. Met een exfoliator verwijder je de dode huidcellen. Dit kan bijvoorbeeld met een zachte (!) subtiele scrub of met een chemische exfoliant. Een goede, kalmerende variant is bijvoorbeeld de Paula’s Choice exfoliant BHA Liquid.

Paula's Choice exfoliant
Paula's Choice - de Bijenkorf

Stap 4 – Hydrateren

Gebruik als finishing touch een zacht masker, een voedende crème of een verjongende olie. Let hierbij ook weer op dat je het enkel om de schaamlippen heen smeert (en dus zeker niet erin). Eentje die we voor het hele lichaam aan kunnen raden is de Lipikar Balsem van La Roche Posay.

Zo zorg je voor de perfecte gladde bikinilijn (zónder bultjes!)

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.