Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Modenieuws 26 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De pot verwijt de ketel: H&M klaagt SHEIN aan voor het kopiëren van ontwerpen

De Zweedse modeketen H&M klaagt SHEIN aan voor het kopiëren van ontwerpen. Ironisch, gezien de twee grootste fast fashion bedrijven nu aan het moddergooien zijn om iets waar ze zich beiden schuldig aan maken.

Niet allen SHEIN, maar ook H&M heeft namelijk vaak het verwijt gekregen ontwerpen te stelen. Toch is de rechtszaak tegen het Chinese SHEIN nu orde van de dag.

H&M klaagt SHEIN aan

De dagvaarding komt al uit 2021, maar wordt nu door H&M zelf bevestigd. De Zweedse modeketen eist een schadevergoeding en een gerechtelijk bevel van het Hooggerechtshof in Hong Kong om te voorkomen dat fast fashionretailer SHEIN verder inbreuk zou maken op hun auteursrecht.

Dit is een van de eerste keren dat een fast fashion bedrijf een ander (soortgelijk) bedrijf voor de rechter sleept. Is het terecht om iemand aan te klagen voor het schenden van auteursrecht? Zeker. Toch vinden velen ‘m vanuit H&M nogal hypocriet, omdat zij zelf ook de naam hebben ontwerpen te kopiëren.

De pot verwijt de ketel

De vraag die nu vooral gesteld wordt is: sinds wanneer geeft H&M zoveel om de originaliteit van ontwerpen? De retailketen staat bekend om hun items die geïnspireerd zijn door grote en kleine designers, of erger nog: kant-en-klare knock offs zijn.

‘I can already see the H&M lawyers noticing that H&M does the exact same all the time and feeling fucking ridiculous’ wordt er geschreven onder het bericht van Diet Prada over de zaak.

Nog meer problemen voor SHEIN

Naast deze feud met H&M, heeft SHEIN ook andere grote problemen. We weten allemaal dat de omstandigheden in de fabrieken waarin SHEIN produceert erbarmelijk zijn. Toch dacht de fast fashionmagnaat dat het een goed idee was om influencers hun ‘fijne’ werkplekken te laten zien.

Met een campagne je harteloze imago oppoetsen?Niet echt een goed idee. We weten namelijk allemaal hoe dat is afgelopen…

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.