Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel geld hoor je gespaard te hebben op je 30ste?

Als we de dertig bereiken, hebben we het gevoel dat we ons leven ‘op orde’ moeten hebben. Maar wat is nou ‘op orde’? En welk financiële plaatje hoort daarbij? In onze twintiger jaren proberen we zoveel mogelijk te sparen, maar willen we ook met volle teugen van het leven genieten. Dus bij deze antwoord op de brandende vraag: welk bedrag hoor je gespaard te hebben op je dertigste?

Altijd fijn om te weten of je op de goede weg bent.

Hoeveel geld ‘hoor’ je gespaard te hebben op je 30ste?

Je dertigste staan voor velen in het teken van je leven ‘serieus maken’. Om je heen worden ineens huizen gekocht, kinderen geboren en bedrijven gestart. Onze grote vraag blijft: van welk geld doen die mensen dat?

Volgens Fidelity Investments is de algemene vuistregel dat je op je dertigste ten minste het gelijkwaardige bedrag van je jaarsalaris bij elkaar gespaard wil hebben. Maar zoals alles in het leven is deze regel niet one-size-fits-all, en zijn persoonlijke financiën verschillend.

Oké, dit klinkt misschien als een hoog doel en onhaalbaar. Toch kan je met het juiste plan flinke stappen zetten.

Sparen met de 50/30/20 regel

Maak jij alles op wat er binnenkomt, maar wil jij eigenlijk haalbare budgetten stellen? Dan is de 50/30/20 regel precies wat jij nodig hebt.

De 50/30/20 regel is een budgetteringsstrategie die populair werd gemaakt door Elizabeth Warren en haar dochter Amelia Warren Tyagi in hun boek All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan. Volgens deze regel hoort de helft van je inkomen naar ‘needs’ te gaan, vervolgens gaat 30% naar ‘wants’ en de overige 20% naar je financiële doelen. Dat laatste kan zijn sparen, maar ook investeren bijvoorbeeld.

We horen je denken: waarom geloven zoveel mensen in deze methode? Het antwoord zit ‘m in de simpelheid van deze truc. Weg met alle Excell-bestanden vol lastige budgetten en gewoon uitgeven volgens deze simpele verdeling. Ook helpt het de big spenders meer te sparen zonder zich extreem beperkt te voelen – ze hebben 30% van hun inkomen om te besteden aan wat hun hartje begeert.

Deze “would you rather”-hack is de makkelijkste manier ooit om geld te besparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.