Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Parfum 5 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoofdpijn van parfum: dit zijn de drie oorzaken

Er zijn meer dan een triljoen geuren die wij als mens kunnen waarnemen. De meesten ruiken – van al die geuren – het liefst naar parfum. Maar wat als je vaak hoofdpijn krijgt wanneer je een van je favoriete geuren draagt?

Hoewel bijna iedereen het erover eens is dat sommige geuren onaangenaam zijn (zoals scheten of bedorven voedsel), kunnen onze reacties op andere soorten geuren veel persoonlijker zijn. Dat is een van de redenen dat parfums hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Dit zijn de drie oorzaken van hoofdpijn door parfum

Terwijl de ene persoon de geur van een sterk, bloemig parfum hemels vindt, kan een ander er hoofdpijn van krijgen – dit is waarom.

Het rakelt emoties op

Van al onze zintuigen heeft alleen geur een directe link met ons emotionele systeem. Het is daarom niet gek dat parfums veel herinneringen en emoties oproepen.

Eén vleugje van de verkeerde geur kan ervoor zorgen dat al die negatieve emoties weer bij je opkomen, waardoor je lichaam een stressreflex oproept. Deze respons is de manier waarop je lichaam reageert op stress, angst of gevaar. Het veroorzaakt een aantal lichamelijke veranderingen, waarvan de meeste worden veroorzaakt doordat de hersenen in opperste staat van paraatheid raken. Een van de gevolgen hiervan is spanning rond je hoofd en nek, wat resulteert in hoofdpijn.

Irritatie van de sinusholten

De chemische stoffen die de geursignalen in onze hersenen activeren, kunnen soms onze sinussen irriteren. Rook, parfum en chloor zijn enkele van de meest voorkomende geurstoffen die irritatie veroorzaken. Dit zorgt er weer voor dat ons immuunsysteem in actie komt en helpt, wat leidt tot vaatverwijding en ontstekingen. Het eindresultaat voor sommigen is hoofdpijn.

Geur intolerantie of osmofobie

Osmofobie wordt omschreven als een intolerantie voor geuren. Hoewel het op zichzelf zeldzaam is, hebben mensen die lijden aan chronische hoofdpijn vaak ook last van osmofobie.

Migrainepatiënten zijn bijzonder gevoelig voor osmofobie. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat blootstelling aan sterke geuren gedurende twee uur of langer migraine kan uitlokken bij ongeveer 20% van de migrainepatiënten.

Wel parfum dragen zonder hoofdpijn

Wat de oplossing is voor het probleem, dat ligt natuurlijk aan de oorzaak. Als je hoofdpijn krijgt door de emotionele trigger, dan helpt het om op zoek te gaan naar een geur die juist fijne herinneringen naar boven brengt. Zoals bijvoorbeeld een zonnige geur, die je doet denken aan een vakantie en de geur van zonnebrand.

Als jij intolerant bent voor heftige geuren, dan zijn moleculaire geuren misschien iets voor jou. Deze zijn erg skinlike en heel subtiel. Denk bijvoorbeeld aan de geur van Molecule 01 van Escentric Molecules of Not a Perfume van Juliette has a Gun.

Escentric Molecules Molecule 01 – €140 (100ml)

geuren zonder hoofdpijn
Skins

Juliette has a Gun Not A Perfume – €135 (100ml)

geuren zonder hoofdpijn (1)
Skins

De ‘neuroscent’ is nu al de meest impactvolle parfumtrend van 2024

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.