Tessa Ham
Tessa Ham Money 19 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

‘Ik kocht een huis in mijn lunchpauze’

Welk huis ga je kopen? Het is wellicht één van de grootste beslissingen in je leven. Het is dat we door de oververhitte huizenmarkt van vandaag de dag soms dezelfde week nog een bod moeten doen, maar anders is het vaak een beslissing die je wat langer op je in wil laten werken. Dat gold niet voor Silvia, die elf jaar geleden – voor de gekte op de woningmarkt – een huis in haar lunchpauze kocht. “Ik had er nul verstand van”, vertelt ze aan NSMBL.

Elke week gaan we met iemand in gesprek over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: Silvia Bogers, die op 30-jarige leeftijd meteen na haar bezichtiging een opknaphuis kocht. Inmiddels heeft ze het doel om haar hypotheek helemaal versneld af te lossen. Daar willen we meer over horen.

Eerste huis kopen in lunchpauze

Elf jaar geleden besloot Silvia dat ze wilde verhuizen. Ze had altijd een huurappartement gehad, maar kwam in haar zoektocht een koophuis tegen die ze voor een mooie prijs van de woningbouw kon overkopen.

“Ik wist dat ik het kon betalen door een tool op het internet, maar verder had ik nul verstand van het kopen van een huis”, vertelt ze. “Mijn ouders hebben ook altijd een huurhuis gehad, dus konden me niet helpen.” Silvia maakte een afspraak in haar lunchpauze om het huis te bekijken en nam haar collega mee. “Die had al eens een huis gekocht”, zegt ze. “Niet dat je dan opeens een expert bent of zo.”

Het huis bleek alle kleuren van de regenboog te hebben. “Gouden plafond, retro behang, een rode muur”, zegt ze. “Er moest iets aan gebeuren, maar ik had er een goed gevoel over. Ik kon er wel mijn eigen plek van maken.” Diezelfde lunchpauze nog hakte ze de knoop door en liet ze de woningbouw weten dat ze het huis wilde kopen.

Van tevoren had ze geen idee hoeveel rompslomp er bij het kopen van een huis kwam kijken. “En dan bedoel ik niet eens het kopen zelf”, zegt ze. “De papieren tekenen was totaal niet spannend in vergelijking met de verbouwing die daarna plaatsvond.” Vijf maanden lang werd er geklust in het huis en alles wat mis kon gaan, ging ook mis. Silvia bleek een horroraannemer te hebben ingehuurd. “Mijn huis was dus niet perfect toen het eenmaal af was, maar ik heb er toch zeven jaar met plezier gewoond. Ik heb geen spijt gehad van mijn keuze om het huis te kopen.”

Hypotheek versneld aflossen

Fast forward naar een aantal jaar later. Na een burn-out heeft Silvia de overstap van loondienst naar ondernemen gemaakt. “Ik draaide zoveel omzet als software consultant, dat ik ging nadenken over wat ik met dat geld kon doen”, vertelt ze. “Ik heb er toen voor gekozen om mijn hypotheek versneld af te lossen.”

Je hypotheek aflossen zorgt niet alleen voor lagere maandlasten, maar ook voor meer overwaarde als je wil verhuizen. “In 2018 heb ik het huis verkocht”, zegt Silvia. “Dat was net voor de huizenbubbel waar we nu in zitten. Door het aflossen van mijn hypotheek heb ik 55.000 euro winst uit dat huis gehaald, waardoor ik relatief makkelijk een nieuw huis kon kopen.”

Silvia Bogers
Silvia Bogers

Silvia is zo’n fan van het extra aflossen, dat ze bij haar nieuwe huis heeft doorgezet. “Momenteel heb ik nog een hypotheek van 100.000 euro”, zegt ze. “Ik heb mezelf het doel gesteld om deze voor 31 december 2022 volledig afgelost te hebben.”

Tips om extra te kunnen aflossen op je hypotheek

Wil je ook extra gaan aflossen op je hypotheek? Dan is het volgens Silvia goed om te realiseren dat het geld dat je in je huis stopt echt weg is. “Hoeveel spaargeld je precies achter de hand houdt, moet je zelf weten”, zegt ze. “Kijk waar jij zo min mogelijk stress van krijgt.”

Zelf laat ze 10.000 euro op haar spaarrekening staan. “Dan kan ik mijn auto laten repareren als die kapot gaat. Zelfs als mijn wasmachine en tv het op hetzelfde moment begeven.” Silvia is ondernemer, dus op haar zakelijke spaarrekening houdt ze daarnaast 6 maanden aan salaris achter de hand.

Heeft ze nog een tip om je hypotheek versneld af te lossen? “Veel mensen maken het te groot en moeilijk voor zichzelf”, zegt Silvia. “Dat werkt enorm verlammend, waardoor je helemaal geen actie onderneemt. In plaats van aan het einde van het jaar een groot bedrag, kun je ook elke maand een klein bedrag aflossen.”

Omdat Silvia ondernemer is, ligt haar focus om haar doel te bereiken voornamelijk bij meer verdienen met haar onderneming. Ze is in 2019 gestopt als software consultant en helpt nu mensen als business coach. “Ik heb een plan voor mijn bedrijf gemaakt en weet hoeveel ik om wil zetten dit jaar”, legt ze uit. “De vraag is niet of ik mijn hypotheek helemaal kan aflossen, maar wanneer ik dat dit jaar gedaan heb.”

Kritisch naar uitgaven kijken

Hoewel haar focus voornamelijk op verdienen ligt, kijkt Silvia ook kritisch naar haar uitgaven. “Ik heb al heel snel mijn tv-abonnement opgezegd”, geeft ze als voorbeeld. “Daar keek ik toch niet naar, alleen nog naar Netflix. Ik probeer zo min mogelijk lasten te hebben. Wat niet uitgegeven wordt, hoeft ook niet extra binnen te komen, zeg ik maar zo.” Dat betekent niet dat ze op een houtje bijt, benadrukt ze. Het leven moet wel leuk blijven. “Ik ga wel gewoon op vakantie, dagjes naar de sauna en lekker uit eten.”

Silvia snapt dat een hypotheek van 100.000 euro in een jaar aflossen niet voor iedereen is weggelegd. “Maar waarom zou je niet beginnen met 50 euro per maand?”, vraagt ze. “Zodra je merkt dat dit je goed afgaat, kun je het bedrag verhogen. En als je in loondienst werkt en een salarisverhoging krijgt, kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat 50 procent daarvan naar het aflossen van je hypotheek gaat.”

“Maak het niet te groot voor jezelf”, sluit Silvia af. “Of je begint er nooit aan.”

‘Ik spaarde 10.000 euro in een half jaar’

Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.