Emma Toussain
Emma Toussain Social Media 26 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Instagram vertelt wanneer je foto gemaakt is met AI, dus stiekem FaceTune gebruiken gaat niet meer

Instagram is bezig om transparanter te worden, dat betekent dat elke foto die met AI (of een ander bewerkingsprogramma) gemaakt is, een label krijgt. Als je normaal stiekem Photoshop of FaceTune gebruikt om jezelf bijvoorbeeld een gladdere huid te geven, is de kans groot dat je foto een label krijgt.

Welkom in 2024.

Instagram-foto’s gemaakt met AI

Content die met AI-tools van Meta is gemaakt of bewerkt en als een bericht, verhaal of reel op Instagram is gedeeld, kan automatisch boven content worden voorzien van het label AI-content, of in sommige gevallen een zichtbaar watermerk krijgen waarop Bedacht met AI staat. Transparantie betekent dus dat alles duidelijk moet zijn, voor iedereen. Maar als je zelf aan de slag gaat met bewerken, kan het ook gelabeld worden.

Hoe werkt het labelen op Instagram?

Je kunt ervoor kiezen om zelf je content als ‘Gemaakt met AI‘ te labelen. Als je je content labelt, zien mensen het label Gemaakt met AI bij je bericht.

Maar… als je ervoor kiest je content die je met AI hebt gemaakt niet te labelen, kan Meta dit zelf ook detecteren.

Maar het gaat dus niet alleen om AI gegenereerde content, ook (flinke) bewerking wordt eruit gepikt. Niet iedereen kan deze nieuwe update al zien, dat wordt de komende tijd langzaam uitgerold. Mocht je het wel al kunnen zien: bij deze foto van YouTuber James Charles staat het boven de foto, waar normaal de locatie vemeld staat.

Wat heeft James veranderd aan zijn foto?

James vertelt dat hij op een bruiloft mensen van de achtergrond heeft verwijderd, omdat hij dat mooier vond. Dat deed hij met Photoshop en daarna heeft hij de foto op Instagram gezet. Enne – nu staat er dus bij dat de foto met AI gemaakt is. Hij heeft de foto ook aangepast, zo was het in realiteit niet. Wat er veranderd is weet je niet, maar zien dat iets dus aangepast is, is nu wel heel makkelijk te spotten.

@jamescharleslol

INSTAGRAM COUNT YOUR DAYS!!!!!!!!!

♬ original sound – James Charles

Of het ook geldt voor kleurfilters, dat weten we nog niet. We gaan het de komende tijd wel zien!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.