Tessa Ham
Tessa Ham Career 29 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

4 tips om nooit meer jaloers te zijn op andermans succes

Het is menselijk om jezelf met anderen te vergelijken. En door de komst van social media is dat wel heel makkelijk geworden. Instagram voelt af en toe als een showroom van mensen die succesvoller zijn dan jijzelf. Betrap je jezelf er wel eens op dat je jaloers bent op andermans succes? Je bent zeker niet de enige.

In het Engels hebben ze er zelfs een mooie term voor: ‘professional jealousy‘. Rationeel gezien weet je ook wel dat het helemaal niet nodig is. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze jaloersheid niet meer hebt?

Niet meer jaloers zijn op andermans succes

In dit artikel vind je vier tips die hierbij kunnen helpen.

Het leven is geen taart

Op de één of andere manier is het idee er in de samenleving ingeslopen dat succes als een taart is. Dat maar een bepaald aantal mensen succes kunnen hebben en dat het daarna ‘op’ is. Waar dat idee vandaan komt? Geen idee. Maar het is natuurlijk niet waar.

En dat is goed om je te bedenken als je je eens jaloers voelt omdat Mandy van de middelbare school succes op succes lijkt te behalen op haar Instagram. Dat zij succes heeft, hoeft niet te betekenen dat jij niet succesvol kan worden.

Herken je eigen waarde

“Onthoud dat je de backstage beelden van je eigen leven ziet, terwijl je bij anderen het podiumbeeld ziet”, zei ondernemer en Instagram-expert Femke Kamps ooit in een interview. Een mooie oefening is dan ook om eens uit te zoomen op je eigen leven. Kijk eens naar je leven hoe een vreemde of een vriendin dat zou doen. Vaak is het dan makkelijker om je eigen successen en waarde te herkennen.

Denk na over wat succes voor jou betekent

Het kan heel makkelijk zijn om je jaloers te voelen als je ziet dat iemand een managersfunctie heeft binnengesleept, of een droombaan heeft bij een tof bedrijf. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Zou jij dat ook willen bereiken, of betekent succes voor jou bijvoorbeeld juist veel vrije tijd?

Als je duidelijk hebt voor jezelf wat succes voor jou betekent, wordt het ook makkelijker om anderen successen te gunnen die toch niet helemaal bij jou passen.

Vraag jezelf af waarom je jaloers bent op hun succes

Het kan ook juist zo zijn dat je jaloers bent, omdat je datgene wél wil bereiken. Dan heb je deze gevoelens omdat jij jezelf tegenhoudt (bijvoorbeeld door angst om te falen) en de persoon die je voorbij ziet komen op Instagram niet.

De truc is dan om het om te draaien. Als hij of zij succesvol is geworden in datgene dat je wil bereiken, is die persoon het levende bewijs dat het mogelijk is. Het is een mooie schop onder de kont dat je ook actie moet ondernemen. En als je slim bent, leer je ook nog eens van de ander. Wat heeft hij of zij gedaan om daar te komen?

Want onthoud: het feit dat anderen succesvol zijn, neemt niets af van jouw waarde. Er is genoeg succes voor iedereen, je hoeft niet jaloers te zijn.

Dit is waarom je jezelf niet moet vergelijken met ‘succesvollere’ vrienden

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.