Emma Toussain
Emma Toussain Celebrity 17 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe de overleden Jane Birkin inspiratiebron werd voor de Hermès Birkin bag

Het was gister groot nieuws – Jane Birkin is op 76-jarige leeftijd overleden. De geliefde Britse zangeres-en actrice verhuisde in de jaren zestig naar Frankrijk om vervolgens de rest van haar leven daar door te brengen. Het was een waar stijlicoon, zelfs de Hermès Birkin bag is op haar geïnspireerd. Maar hoe kwam dat zo?

 

Spoiler alert: het is een bijzonder verhaal.

Dit is hoe de overleden Jane Birkin inspiratiebron werd voor de birkin bag

Je kent haar vast, Jane Birkin. Of in elk geval de naam, daar ontkomen we niet aan. Ze was een inspiratiebron voor heel veel vrouwen, haar casual maar chique stijl werd veelvoudig gekopieërd en haar nummer met toenmalige vriend Serge Gainsbourg T’aime moi non plus zorgde voor een ware seksuele revolutie onder de jonge vrouw, helemaal in dát tijdperk. Je kent ‘t nummer vast wel, luister ‘m hieronder:

 

Ook speelde ze in films en trad ze regelmatig op – zelfs tot zeer recentelijk. Dat Jane een grote impact had op mensen, dat is wel duidelijk. Zelfs Hermès was van haar onder de indruk en er werd zelfs een tas naar haar vernoemd. Maar hoe kwam dat zo?

Ontwerp op een spuugzakje

Het is een gevalletje toeval, of sommigen noemen het misschien wel ‘het lot’. Maar toen Jane in 1981 in het vliegtuig zat op weg naar de Britse hoofdstad Londen, kreeg ze een upgrade en daardoor betere plekken, zo is te lezen op de website van Vogue. Ze zat toevallig naast Jean-Louis Dumas. Dumas was miljardair en zakenman die van 1978 tot 2006 voorzitter was van de Hermès-groep. Hij was ook nog eens artistiek directeur van het luxebedrijf dus hij had veel zeggenschap in wat er gemaakt zou worden. Toen hij naast Jane zat, zag hij de tas die zij bij zich had.

De toenmalige man van Jane had eerder met zijn auto over haar tas gereden, waardoor deze niet meer in mooie staat was. Dumas vond dat ze beter verdiende. De man maakte en opmerking over alle spulletjes die uit haar tas vielen, waarop Jane reageerde met: “The day Hermès makes one with pockets I will have that,” waarop Dumas reageerde met “But I am Hermès and I will put pockets in for you”.

Jane had meteen wat wensen over de grootte van de tas en Dumas wilde meteen een ontwerpje op papier zetten. Jane pakte het spuugzakje en begon met tekenen. Dumas vond het een goed plan: “I’ll make it for you”.

Jane Birkin in 2005 – Foto door Michel Dufour/WireImage

Nu nog hopen dat wij ooit de creative director van Hermès tegen het lijf lopen. Of een ander merk, mag ook. En dat hij of zij dan helemaal betoverd wordt door onze schoonheid en een tas maakt. *Keep on dreaming.*

Deze tassen van Jérôme Dreyfuss worden de it-bags van deze zomer

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.