Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Modenieuws 13 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

$$$ – Dit zijn de duurste juwelen uit de collectie van Queen Elizabeth

Vorige week kwam het gevreesde nieuws naar buiten: Queen Elizabeth II is op 96-jarige leeftijd overleden. Tijd voor een ode aan haar als persoon, haar looks én… voor een kijkje in haar erfstukken. Queen ‘Liz heeft in de loop der jaren een flinke collectie juwelen verzameld. Welke zijn het duurst en wat is het verhaal erachter?

De Queen hield wel van wat extra sparkles.

Het leven van de Queen in glitter en glamour

Als royal is het natuurlijk vrijwel vanzelfsprekend dat je je hult in de mooiste outfits om het land in te representeren. Queen Elizabeth pakte daar dan ook graag mee uit en hield zich zéker niet in wat betreft juwelen en tiara’s. De collectie van de Britse Royals is van onschatbare waarde en zijn niet verzekerd. De historische stukken zijn daarom waarschijnlijk nog nooit getaxeerd. Wél worden er door kenners schattingen gedaan van de Britse erfstukken en de bedragen hiervan lopen flink op.

Armband van koningin Mary – £250.000

Het is een van de meest favoriete juwelen van de hertogin van Cambridge (ook wel Kate Middleton). De art deco armband is gemaakt met diamant-gezette schakels met sierlijke patronen en ronde diamanten. Oorspronkelijk werd de armband gedragen door Queen Mary, totdat The Queen Mother het juweel droeg (en hiermee toe-eigende) op haar 75e verjaardagsportret. Bij haar overlijden is het juweel doorgeschoven naar Queen ‘Liz.

Kate middleton choker armband Queen Elizabeth
Getty Images

Queen Alexandra’s trouwketting – £800.000

Kate Middleton mocht in oktober 2018 de trouwketting van koningin Alexandra dragen voor het Nederlandse staatsbanket. De ketting bestaat uit acht parels omringd met diamanten en afneembare druppelvormige parelhangers. Het juweel werd in 1863 geschonken aan koningin Alexandra door de prins van Wales op hun trouwdag. De ketting maakt deel uit van een (chique genoemd) “suite”, met een bijpassende tiara, oorbellen en broche.

Queen Elizabeth duurste juwelen
Getty Images

Queen Mary’s Diamant bandeau – £2.000.000

Een klassiek ontwerp dat je zeker kan herkennen. Niemand minder dan Meghan Markle droeg deze diamanten bandeau voor het huwelijk met prins Harry. Zeer toepasselijk omdat het uit de trouwcollectie van Queen Mary komt. Opvallend is dat de tiara eigenlijk om de diamanten broche – die je in het midden van de tiara zient – heen gemaakt is. Het stuk bestaat uit elf secties met ronde briljante diamanten in een art deco interlacing stijl.

De duurste juwelen van Queen Elizabeth
Photo by Jonathan Brady – WPA Pool/Getty Images Getty Images

Queen Mary’s tiara – £5.000.000

Een extra speciale tiara voor Queen Elizabeth. De tiara met “franje” van Koningin Mary is ontworpen in 1919 en heeft een nieuwe bestemming gegeven aan de diamanten van een ketting die Queen Mary droeg op haar trouwdag. Queen Elizabeth koos deze kroon om te dragen op haar trouwdag met prins Philip. Fun fact: op de ochtend van hun huwelijk brak de tiara. Spanning, sensatie, paniek. De tiara werd met spoed naar de juwelierswerkplaats gebracht en nét op tijd gerepareerd werd voor de aankomst van de koningin in Westminster Abbey.

de duurste juwelen van Queen Elizabeth
Getty Images

Queen’s Oriental Circlet tiara – £8.000.000

We eindigen met het ultieme kroonjuweel – letterlijk. De Oriental Circlet Tiara werd oorspronkelijk ontworpen door Prins Albert voor koningin Victoria in 1853 en bevatte zo’n 2600 diamanten en opalen in een lotusbloemmotief. Omdat opaal word geassocieerd met pech en ongeluk koos koningin Alexandra in 1901 ervoor om de stenen te verwisselen met Birmese rode robijnen.

Het ontwerp is geïnspireerd op de architecturale stijl van Zuid-Aziatische lotusbloemen, waar de tiara haar naam aan heeft te danken.

Queen Elizabeth met tiara
Getty Images

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.