Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Restaurants 9 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

KAIA Amsterdam: het modern Griekse restaurant met verfijnde keuken en prachtig interieur

Als je fan bent van smaken als feta, dille, lam en olijven, dan wil je eten bij KAIA. Zelf ben ik verliefd op de Griekse keuken, maar stoorde ik me aan het feit dat er niet veel Griekse restaurants zijn met een moderne look and feel. Tot nu, want KAIA Amsterdam opende een jaar geleden haar deuren en wij gingen langs.

Dit is precies het soort restaurant dat we nog misten.

KAIA Amsterdam: het modern Griekse restaurant met een adembenemend interieur

Als je denkt dat je hier souvlaki of gyros gaat eten, dan heb je het mis. Don’t get me wrong, ik houd van die gerechten, maar bij KAIA hangt meer een fine dining sfeer. Je eet er gerechten die rechtstreeks komen uit de Griekse keuken, maar waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt.

De locatie

KAIA is gevestigd aan het Europaplein en dat is gunstig om een heleboel redenen: je komt er gemakkelijk met het ov, je parkeert je auto dichtbij of fietst er vanaf Amsterdam centrum snel heen. Of je nu uit Amsterdam komt of niet: KAIA is makkelijk bereikbaar.

Maar kunnen we het even over het interieur hebben? Deze inrichting is de droom van zo ongeveer iedere interiordesigner die van neutrale kleuren en organische vormen houdt. Wij raden je vooral aan om te genieten van het eten, maar mocht je tussendoor een foto willen maken, dan leent deze entourage zich daar perfect voor. Je waant je namelijk meteen in Griekse sferen.

Het eten

Enfin, laten we het hebben over het eten. We begonnen met wat brood, dat bestond uit brioche (hoe lekker?) en olijvenbrood. Daarbij kwam een vijgenboter: zoiets had ik nog nooit geproefd – de perfecte start van een avond vol verrassend lekker eten.

Als voorgerecht gingen we voor de Lachanodolmas (dit zijn bladeren gevuld met groenten en rijst) en de carpaccio. Dit was geen carpaccio zoals je ‘m gewend bent, maar eentje van prachtig vlees met espresso mayo, verse truffel, mosterdzaad en eigeel. Ben jij een truffelliefhebber? Dan wil je dit proeven. De Lachanodolmas zijn gemaakt van koolbladeren en gevuld met een mix van rijst en groenten. Een erg toegankelijk gerecht dat je verrast met de hoeveelheid smaken. Ik ben fan.

Voor het hoofdgerecht lieten we ons adviseren door de gastvrouw, dus we gingen voor de gerookte lam en de kip. Toen de gerechten eenmaal aan tafel verschenen begreep ik meteen waarom dit haar favorieten zijn. De kip kwam met een heerlijke saus en wat kaitafe on top, en de lam werd geserveerd uit een stolp vol rook van rozemarijn. En ja, dat die gerookte smaak maakt het next level.

Tijd voor dessert! Op aanraden van de bediening gaan we voor de Griekse yoghurt (wat een taartje bleek te zijn) en de walnootcake. We hadden andere keuzes in gedachten, maar we zijn blij dat we hebben geluisterd naar de aanraders van het personeel, want wat is dit lekker. Sla het toetje niet over bij KAIA, want ook dit zijn uitblinkers.

De mensen

Even een kleine praise voor de mensen van KAIA. Wie we ook aanspraken of om advies vroegen: bij iedereen zit de liefde voor de Griekse keuken diep en dat merk je meteen. We kregen niet zomaar ‘een tip’, maar advies met het verhaal achter de authentieke verhalen achter de gerechten.

NSMBL Rates 9/10

Wij nemen je mee in onze avond.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.