Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Geld & Carrière 2 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Karlijn over Loud Bugeting: ‘Een stuk minder sexy dan quiet luxury, maar precies wat nu nodig is’

Als het jaar 2023 ons iets leerde, dan is het dat er op TikTok oneindig veel aesthetics, era’s en cores kunnen ontstaan. De populairste was zonder twijfel de old money aesthetic, ook wel quiet luxury genoemd. Maar vandaag wil ik het even hebben over de pasgeboren tegenhanger: loud budgeting. 

Klinkt een stuk minder sexy dan quiet luxury, maar is wel precies wat we nodig hebben. Althans, wat velen nodig hebben. Wat ik nodig heb.

Ben de BOB met je financiën

Loud budgeting is niets anders dan uitspreken dat jij je aan een bepaald budget hebt te houden. Dat jij geld wil besparen, mogen mensen best weten. Geen vage smoesjes meer, maar gewoon zeggen als je iets te duur vindt of niet kan betalen. Een soort van ‘ben je de BOB, zeg het hardop’, maar dan met geld. In een tijd waarin de inflatie van invloed lijkt te zijn op de prijs van alles – van de kapper tot boodschappen – terwijl de lonen stagneren, is het tijd om toe te geven dat we krap zitten.

Met loud bugeting start een tijdperk – hoe lang zo’n tijdperk duurt, is alleen de vraag – van erkenning en eerlijkheid. Waarom de schone schijn ophouden en zo dus de sociale druk opvoeren in een tijd die financieel moeilijker is dan voorheen? Als ik even naar de bubbel om me heen kijk, dan zie ik een heleboel twintigers en dertigers een prijzig Randstedelijk leven leiden. Daarbij kijk ik ook even heel hard naar mezelf. Ik kan er namelijk ook wat van. Al weet ik donders goed dat de rem erop moet. Ik grap er met vriendinnen over, maar de helft van je salaris in de eerste week uitgeven, is niet normaal.

Op TikTok hoor ik deze week jonge vrouwen toegeven dat ze hun haren donker verfden, omdat ze de de dure highlights bij de kapper niet meer konden betalen. Ik hoorde een jonge man zeggen dat hij etentjes met vrienden overslaat als zij een duur restaurant uitzoeken. En ja, er zijn ergere dingen in de wereld. Maar dat Millennials en Gen Z’ers stoppen met de schone schijn, is een winst.

Nog even over quiet luxury

Of 2024 het jaar is dat we quiet luxury gedag zeggen, is nog maar de vraag. Dat er wel een tegenbeweging is, dat vind ik al erg verfrissend. Bij de old money aesthetic draaide het om onopvallende luxe. Een stijl die binnen een bepaalde groep de norm is – denk aan de Blair Waldorfs en Nate Archibalds van de wereld –, maar wanneer deze mainstream wordt, dit een vertekend beeld geeft.

Want hoe erg de polo blouses, kasjmieren truien en simplistische lederen tassen ook old money schreeuwen. Er mist bij velen nog altijd één ding: oud geld.

Dromen mag altijd en streven ook. Maar dat eerlijk zijn – naar anderen én jezelf – over financiële haalbaarheid nu een trend is, vind ik een heel goed begin van het jaar.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.