Emma Toussain
Emma Toussain Career 2 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

De carrièreswitch van Mandy (18): ziekenhuisdroom viel in duigen, maar ontdekt dan haar creatieve kant

Hoe fijn is het om op jonge leeftijd al te weten wat je ‘later’ wil worden? De meesten worstelen erg met die gedachte, vooral als je op je zeventiende moet kiezen wat voor studie je wil volgen. Maar wat nou als je snel ontdekt dat dat pad helemaal niet voor jou weggelegd is? Dat die dromen en doelen die je had, helemaal niet bij jou blijken te passen?

NSMBL spreekt met een aantal jonge mensen die niet jaren wachten met een (carrière)switch, maar juist verandering zoeken. Die tijd dat je jaren bij dezelfde werkgever blijft of je studie dan gewoon maar afmaakt is voorbij. We gaan voor geluk – en maar beter ook.

Deze week spreken we Mandy (18), die al jaren droomde van een baan als verpleegkundige. Tot ze stage ging lopen en er achter kwam dat dit niet haar pad is. Wat doe je dan?

Hoi Mandy, we horen graag meer over jou als klein meisje. Wat wilde jij vroeger graag worden?

“Toen ik jong was had ik altijd de droom om in een ziekenhuis te gaan werken, geïnspireerd door mijn moeder die zelf ook werkzaam is in het ziekenhuis. Ik mocht wel eens mee naar haar werk en vond dat altijd erg interessant, wat uiteindelijk de reden was dat ik toen ook in het ziekenhuis wilde gaan werken.”

Wanneer wist je wat je wilde studeren?

“Mijn beslissing om ook echt hbo-verpleegkunde te gaan studeren ontstond toen ik ongeveer dertien jaar oud was. De keuze voor verpleegkunde als studierichting kwam niet echt uit de lucht vallen. Doordat ik op vroege leeftijd wel eens mee mocht met mijn moeder naar haar werk in het ziekenhuis, gecombineerd met het vaak kijken van ziekenhuisseries wist ik bijna zeker dat ik verpleegkunde wilde gaan studeren.”

Hoe ging die studie?

“Ik begon deze studie in september 2022. Tijdens de eerste paar maanden van mijn studie, van september tot midden december, vond ik het ook echt interessant. Ik voelde me rond die tijd eigenlijk meteen op mijn plek op de opleiding, ik had leuke vriendinnen en ik studeerde voor iets dat ik leuk vond.”

Wanneer kwam je er achter dat dit werk niet helemaal paste bij jou behoeftes?

“In december 2022 had ik mijn eerste stage in een verzorgingstehuis en gelijk op de eerste dag van mijn stage realiseerde ik me dat het toch totaal niet mijn ding was. Ik vond de stage echt niet leuk en ik voelde me daar absoluut niet op mijn plek. Tijdens mijn stage waren er best wat moeilijkheden, waarbij ik nauwelijks enige ondersteuning kreeg.

Ik moest alles zelf maar uit zoeken terwijl ik nog maar 3 maanden deze opleiding volgde. Na slechts enkele keren aanwezig te zijn op mijn stage, heb ik na heel wat twijfelen de keuze gemaakt om in januari 2023 gelijk te stoppen. Hier had ik uiteindelijk best wat moeite mee omdat het toen voelde alsof ik een beetje had gefaald, vooral omdat het sinds kleins af aan mijn toekomstbeeld was om in het ziekenhuis te gaan werken. Het paste niet bij mij.”

Wat had je graag willen weten voordat je aan dit werk of studie begon?

“Aan het begin van deze studie had het misschien waardevol geweest om te weten hoe de stage-ervaring eruit zou zien, alhoewel dit natuurlijk wel altijd een persoonlijke ervaring is. Het ligt er ook aan waar je stage loopt. Het had ook nuttig geweest om meer te weten te komen over de ervaringen van anderen in vergelijkbare studieprogramma’s, om zo een realistischer beeld te krijgen van wat ik kon verwachten.

Tijdens het kiezen van mijn opleiding zat ik ook in de coronaperiode, waardoor er eigenlijk alleen maar online open dagen waren. Dit hielp natuurlijk ook niet mee.”

Wat voor opleiding doe je nu? Waar ligt je passie?

“Ik studeer momenteel de studie creative business aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik zit nu in mijn eerste jaar en tot nu toe heb ik het onwijs naar mijn zin op de opleiding. Het sluit goed aan bij mijn persoonlijke interesses en vaardigheden.

Mijn passie ligt met name in creatieve activiteiten, zoals het schrijven van verhalen, bezig zijn met de media en afnemen van interviews. Er werd mij vroeger al vaak verteld dat communicatie goed bij mij zou passen. Tijdens mijn plotselinge tussenjaar heb ik daarom verschillende open dagen bezocht en ben ik uiteindelijk beland bij de studie creative business.

Dit studieprogramma heeft communicatie en creative business in het eerste studiejaar samengevoegd, waardoor ik de kans kreeg om te ontdekken welke opleiding mijn voorkeur heeft.”

Heb jij tips voor mensen die in een soortgelijke situatie zitten?

“De tips die ik voor mensen heb die nu in een soortgelijke situatie zitten is dat het normaal is om van gedachten te veranderen en dat het niet als falen beschouwd hoeft te worden. Neem tijd om echt te reflecteren op je ervaringen en interesses. Wat spreekt je bijvoorbeeld aan? En wat zijn je passies en sterke punten? Het is eigenlijk gewoon een leermoment.

Het is beter om er achter te komen dat iets niet bij je past, dan door te gaan met iets wat je uiteindelijk misschien wel ongelukkig maakt. De mensen in mijn omgeving reageerde allemaal positief en vonden het goed dat ik er al zo snel achter was gekomen dat deze studie toch niet bij mij paste.”

 

Waar hoop je uiteindelijk terecht te komen?

“Momenteel heb ik nog geen concreet toekomstbeeld, mede doordat de opleiding die ik nu volg best wel breed aan mogelijkheden is. Er zijn wel een paar interesses die ik al een tijdje in gedachten heb. Ik zou voor mijn toekomstige baan graag de mogelijkheid hebben om wat te reizen. Daarnaast vind ik de fashion-richting ook wel interessant.

Ik vind het leuk om mijn creatieve vaardigheden te ontwikkelen. Voornamelijk het bedenken van nieuwe ideeën en ontwerpen. Ik vind de diversiteit in de studie ook fijn, van media en communicatie tot design. Er wordt ook gewerkt met projecten, wat fijn is zodat je de stof van de lessen gelijk kan toepassen.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.