Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Karlijn over schaamte: ‘Hoe kan het dat we na vier glazen cava ineens alles durven te zeggen?’

Het gevoel dat je hebt na een paar drankjes is bij iedereen anders. Toch herkennen velen één ding waarschijnlijk wel: je bent ineens een stuk eerlijk. Soms op een goede manier, en soms op een wat minder charmante manier. Either way, hoe kan het nou dat we door een paar glazen alcohol ineens veel meer durven te zeggen?

Om 00:30 ebt alle schaamte langzaam weg, maar als ik de volgende ochtend wakker wordt, overheerst een gevoel van hangxiety.

Een plein vol aangeschoten gesprekken

Als ik afgelopen weekend van het Marie-Heinekenplein naar mijn fiets loop, zie ik zeker op vijf verschillende plekken mensen met elkaar zitten op straat. De samenstellingen zijn anders: het zijn vriendinnen, stellen en ook vrienden onder elkaar. De gemeenschappelijke deler? Ik hoor ze allemaal beschonken gesprekken hebben waarin alle eerlijkheid ineens naar de oppervlakte drijft.

Ik herken dit. Of ik er trots op ben is een tweede, maar dat mijn dronken alter-ego een stuk meer durft is een feit. Ook op goede manieren, zo maak ik ineens veel makkelijker contact met mensen. Het lijkt wel alsof het laatste beetje gêne dat ik nog in mijn lijf had, dan ook wegvalt.

Ik heb echt weleens dingen gezegd waar ik achteraf spijt van had. Ook zijn er vaak mooie gesprekken uitgekomen of nodige gesprekken – hert wegvallen van de schaamte is dus niet altijd slecht.

Alle remmen verdwijnen

Alcohol is een psychoactieve stof. Dat wil zeggen dat het inwerkt op bepaalde processen in de hersenen en daarmee de werking van de hersenen beïnvloedt.Dat is natuurlijk niets nieuws, maar wat ik me lang afvroeg is of dronken mensen écht eerlijker zijn? Het antwoord blijkt nee.

Naast dat alcohol inderdaad de tongen losser maakt en ontzettend ontremd, verandert het ook je perceptie. Dingen komen harder en heftiger binnen. Grote kans dat jij je eerder uitspreekt, dus. De spreuk ‘drunk words speak a sober mind’ gaat dus niet helemaal op. Althans, niet in alle gevallen.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.