Redactie
Redactie Body & Mind 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Voel je de hoofdpijn al opkomen? Door deze dingen te doen voorkom je een kater

Het is weer eens zover, je hebt toch iets dieper in het glaasje gekeken dan je van plan was en de kater staat voor de deur. Er is geen houden meer aan, morgen wordt je wakker met knallende koppijn en een uitgedroogd gevoel. Tenminste dat denk je, want deze dingen kan je nog doen om de kater te voorkomen.

Niet drinken is natuurlijk dé manier om een kater te voorkomen, maar daar is het nu al te laat voor. Gelukkig zijn er aan aantal dingen die je kan doen om de opkomende kater te voorkomen of te verminderen. Zie het als een last minute noodplan, red wat er te redden valt.

Hoe voorkom en verminder je een kater?

The damage is done, honderd procent voorkomen is bijna onmogelijk. Toch zijn er een aantal dingen die jij als je dronken zelf kan doen om het voor jouw toekomstige katerige zelf verdraagbaar te maken.

1. Drink water

Water drinken is de oplossing op ieder probleem en zo ook op de kater. Als jij brak bent voel jij je meestal erg uitgedroogd, dat is de alcohol die z’n nawerk doet. Drink daarom voor het slapen gaan twee of drie grote glazen water, zo tackel je de uitdroging.

2. Eet voor je drinkt

Dit is geen straf toch? Een goede bodem doet wonderen. De kater is niet alleen afhankelijk van hoeveel je drinkt, maar ook van hoe het geabsorbeerd en verwerkt wordt. Vooral vettig eten vertraagt de opname van alcohol en vermindert de kater, dus kom maar door met die pizza’s.

3. Neem wat vitaminepillen

Het metabolisme van alcohol verbruikt veel vitamines, wat ervoor zorgt dat je the day after nogal futloos wakker wordt. Neem daarom voor het slapengaan twee vitaminepillen, je merkt de volgende ochtend het verschil gegarandeerd.

4. Ibuprofen is je beste vriend

Mocht je de hoofdpijn al voelen opkomen en het heel heftig vinden, neem dan alvast een ibuprofen in. Dit is een ontstekingsremmend middel en het vermindert de inflammatie die alcohol veroorzaakt. Vermijdt paracetamol te allen tijde, want in combinatie met alcohol is dit slecht voor je lever en nieren.

5. Slaap genoeg

Het slome en brakke gevoel komt vaak deels door de gebroken nacht, probeer daarom uit te slapen als dat kan. Uitgerust wakker worden zorgt ervoor dat de kater een stuk minder heftig aanvoelt.

Lees ook: De ultieme survival gids om mentaal gezond de feestdagen door te komen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.