Steeds meer ‘koop- en deelwoningen’ op de markt: wat houdt dat in?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F04%2FANP-489830356.jpg)
Een koophuis als single? Voor veel starters is het simpelweg onhaalbaar. Voor wie wel wil kopen, maar geen partner heeft om dit mee te doen, is er nu een nieuwe vorm van wonen: koop- en deelwoningen.
We hadden het eerder al over een huis kopen met vrienden, maar in het geval van een koop- en deelwoning is jullie huis er ook nog eens op ingericht.
Steeds meer koop- en deel woningen op de huizenmarkt
Het kopen van een huis is voor veel jonge alleenstaanden iets dat onmogelijk lijkt. Maar daar komt langzaam verandering in, dankzij de opkomst van koop- en deelwoningen. Een goed voorbeeld is het nieuwe project Noordhof 5 in Amsterdam-Noord. Daar koop je samen met een vriend, collega of familielid een woning, maar heb je wél je eigen slaapkamer en badkamer. De prijs? Vanaf 395.000 euro, en dat gedeeld door twee. Klinkt aantrekkelijk, toch?
Kopers zien voordelen
Deze woonvorm wint snel aan populariteit, vooral onder starters die de reguliere woningmarkt nauwelijks kunnen betreden. En niet zonder reden: koop- en deelwoningen maken het mogelijk om op een fijne plek te wonen zonder financieel volledig vast te lopen. Doordat je kosten zoals de hypotheek, vaste lasten en onderhoud deelt, kun je je vaak een ruimer of beter gelegen huis veroorloven dan wanneer je alleen koopt.
Toch zijn er ook aandachtspunten. Zo is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken. Wat gebeurt er als één van de twee wil verhuizen of zijn aandeel wil verkopen? En hoewel steeds meer hypotheekverstrekkers dit type aankoop ondersteunen, is het nog niet bij alle banken even goed geregeld.
Kortom: een koop- en deelwoning is een slimme en sociale oplossing in een lastige woningmarkt – zolang je het goed regelt.
Dit is je maximale hypotheek als je minimumloon verdient in 2024