Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Films & Series 25 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Je bent niet de enige: kwart van de Nederlanders houdt angst over aan kijken van horrorfilms

Met Halloween voor de deur is dit hét moment om ‘s avonds een griezelige film aan te zetten. De een houdt ervan, de ander haat ze: horrorfilms. Gaan ze jou niet in de koude kleren zitten? Dan ben je niet de enige. Volgens onderzoek van Pathé Thuis heeft zegt een kwart van de Nederlanders direct na een horroravondje dit genre nooit meer te gaan kijken.

En je raadt het al: daarna doen die mensen het tóch weer.

Kwart van de Nederlanders bang na horrorfilms

Niet alleen voelen we ons bang tijdens het bekijken van horror, bijna de helft van de mensen (44%) geeft toe dat ze nog steeds angstig zijn ná het kijken. Een kwart zegt zelfs een blijvende angst overgehouden te hebben aan het kijken naar een horrorfilm op jonge leeftijd. Toch zijn er ook die-hard fans: een op de vijf mannen houdt een blij gevoel over na een horrorfilm, in vergelijking met een op de tien vrouwen.

Gillen, schrikken en verstoppen

Duiken we dieper in de geest van horrorkijkers blijken deze films een ware achtbaan van emoties voor hen te zijn. Tijdens de meest angstaanjagende momenten draait 46% van de kijkers hun hoofd weg of verstoppen ze hun gezicht achter hun handen. Dit gedrag komt vooral voor bij vrouwen, maar opvallend genoeg geeft ook 28% van de mannen toe dit te doen. 10% van de mannelijke respondenten zegt bovendien te gillen tijdens de meest enge scènes. Tevens ervaren veel mensen fysieke symptomen zoals een versnelde hartslag en zweterige handen.

Het hele jaar door horror

Niet alleen met Halloween wordt er volop horror gekeken, Pathé Thuis ziet dat Nederland graag het hele jaar door griezelt. Als Nederlanders wordt gevraagd welke titel als eerste bij ze opkomt als ze denken aan een enge horrorfilm, worden IT en Saw het meest genoemd. Maar ook Scream, The Nun, The Ring, The Exorcist, The Shining, Insidious en Nightmare on Elm Street halen het lijstje van engste films.

Iets meer dan de helft van de mensen (53%) geeft de voorkeur aan horrorfilms kijken thuis op de bank, met de mogelijkheid om achter een dekentje te schuilen en op spannende momenten te pauzeren. Dat snappen wij wel.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.