Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Huidverzorging 27 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Pas op voor deze ingrediënten in je lippenbalsem

Als jij veel last hebt van droge lippen, zelfs nadat je je lippen hebt ingesmeerd met een lippenbalsem, dan is de kans groot dat je een verkeerde lippenbalsem gebruikt. In sommige lippenbalsems zitten namelijk ingrediënten die helemaal niet goed zijn voor je lippen.

Let goed op als je weer een lippenbalsem koopt en bekijk goed de ingrediënten, niemand zit namelijk te wachten op droge lippen.

Lippenbalsem

Lippenbalsem, zoals de meeste mensen weten, is een product dat je lippen hydrateert en verzorgt. Het bestaat uit een aantal ingrediënten die een must zijn voor een goede lippenbalsem. Denk aan ingrediënten zoals shea boter, minerale oliën, was en petrolatum, een soort vaseline.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten balsems dat de ingrediënten per product erg kunnen verschillen, en dit is vaak waar het fout gaat. Er zijn namelijk producten die ingrediënten bevatten die jouw lippen alleen maar droger maken. Dit zijn de ingrediënten waar je voor moet oppassen:

Toegevoegde parfum

Het maakt het misschien aantrekkelijker om te kopen, maar toegevoegde parfum is een ingrediënt dat je liever niet in je lippenbalsem hebt. Sommige parfums kunnen namelijk zorgen voor uitdroging. Als je last hebt van een gevoelige huid kun je het beter ook vermijden, dit kan namelijk voor allergische reacties of zwellingen zorgen.

Menthol

Menthol voelt met het aanbrengen verkoelend aan op je lippen. Dit voelt misschien op dit moment als een goede lippenbalsem, maar zodra jij dit vaak aanbrengt, kan deze stof je vochtbalans verstoren, wat kan leiden tot uitdroging of irritaties.

Fenol

Fenol is een sterk desinfecterend middel dat af en toe in een lippenbalsem verwerkt wordt vanwege zijn antibacteriële werking. Omdat dit zo’n sterk middel is, kan het juist hartstikke schadelijk zijn voor je lippen: denk aan uitdroging, irritatie en in het ergste geval zelfs brandwonden.

Lanoline

Lanoline is ingrediënt dat wordt gemaakt van schapenwol. Dit ingrediënt zorgt niet direct voor uitdroging, maar kan bij veel mensen wel zorgen voor een allergische reactie, vooral voor mensen met een wolallergie of een gevoelige huid, met als resultaat irritatie of huiduitslag.

Salicylzuur

Salicylzuur is een chemische stof en dat klinkt wellicht al alsof het slecht voor je is, maar toch wordt het vaak toegevoegd aan huidverzorgingsproducten. Ze voegen dit toe voor de exfoliërende werking. Het is een ingrediënt dat je moet vermijden doordat het onder andere de natuurlijke oliën in je lippen kan verminderen, wat leidt tot uitdroging.

Goede lippenbalsems

Heb je geen zin om telkens op de ingrediëntenlijst te kijken of er een ingrediënt in zit dat slecht is voor je lippen? Begrijpelijk! Dit zijn een aantal goede lippenbalsems die goed hydrateren:

Douglas
Douglas
Douglas

7 oorzaken van schrale lippen en wat je eraan kunt doen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.