Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lichaam 19 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

7 oorzaken van schrale lippen en wat je eraan kunt doen

Wist je dat de koude lucht buiten niet de enige reden is waardoor je schrale, droge lippen krijgt? Er zijn echt talloze redenen – wij zetten er vandaag 7 voor je op een rij.

Natuurlijk kan veel buiten zijn en je lippen blootstellen aan droge lucht de reden zijn van jouw droge lippen, maar het is niet de enige mogelijke oorzaak. Onderstaande oorzaken zijn ook zeker goed om in je achterhoofd te houden als je voor eens en voor altijd van die schrale lippen af wilt.

7 oorzaken van kapotte, droge lippen

1. Je likt veel aan je lippen

Je hebt vast wel eens gehoord dat je niet aan droge lippen mag likken. Maar waarom eigenlijk niet? Speeksel is bedoeld om vetten, eiwitten en koolhydraten af te breken. De enzymen en water in het speeksel verdampen als ze in aanraking met je lippen komen, en tijdens dit proces wordt het water uit de lippen gebruikt. Niet meer doen dus.

2. Je hebt een vitaminetekort

Als je te weinig voedingsstoffen of vitamines binnenkrijgt, dan ontstaan er scheurtjes in de mondhoeken of worden je lippen droog. Een gezond en gevarieerd eetpatroon zorgt ervoor dat je voldoende vitamines binnenkrijgt.

3. Je gebruikt een lippenbalsem met mint

Is er (peper)munt of mint toegevoegd aan jouw favo lippenbalsem? Van Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, leren we dat lipproducten met mint er juist voor kunnen zorgen dat jouw lippen nog droger worden. Haar tip voor een goede lippenbalsem: een beetje sheaolie of vaseline.

4. Je eet veel zout

Eet jij regelmatig producten waar veel zout in verwerkt zit? Zout is hartstikke lekker, maar zorgt er ook voor dat jouw lippen droger worden. Zout houdt namelijk water vast, waardoor het het vocht van de lippen absorbeert en je lippen uitdrogen. Vandaar dat je na een zoute popcorn in de bios altijd een droge mond hebt.

Kan jij niet zonder lippenbalsem? Dit is hoe je van de verslaving af komt

5. Je drinkt te weinig water

Genoeg water drinken is key en zo belangrijk voor je gezondheid. Niet genoeg water in je lichaam betekent een uitgedroogd lichaam, en automatisch dus ook uitgedroogde lippen. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal 2 liter water drinkt.

6. Je slikt medicatie

Wist je dat verschillende soorten medicatie zorgen voor droge, schrale lippen? Antibiotica, antidepressiva en medicatie voor acne bijvoorbeeld. Slik je op dit moment medicijnen en heb je vaak last van droge lippen, check dan even bij je arts of dit een bijwerking is van jouw medicatie.

7. Je bent te lang in de zon geweest

Wist je dat jouw lippen kunnen verbranden? Dit uit zich vaak in droge, schrale lippen. Net als jouw huid kunnen ook je lippen vervellen. Smeer dus altijd met een SPF-lippenbalsem als je de zon in gaat.

Last van droge lippen? Deze fijne lipmaskers wil je proberen

Women's Health

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.