Jana Witteman
Jana Witteman Money Talks 2 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Lola (27): ‘Vriendinnen gaan altijd duur uiteten en ik kan niet mee’

Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? De vriendinnen van Lola houden van het luxe leven en gaan graag duur uiteten, maar zij kan het niet betalen.

Naam: Lola
Leeftijd: 27
Woonsituatie: Samenwonend met vriend

Moneytalk

Mijn vriendinnen gaan altijd duur uiteten.

De geldkwestie van Lola

“Hi!

Een kleine struggle, die stiekem toch best groot voelt. Mijn vriendinnen willen namelijk altijd duur uiteten, cocktails drinken en er wordt altijd afgesproken in restaurants of bars. Leuk natuurlijk, maar het is voor mij echt veel te duur. Daarnaast verdienen zij allemaal een stuk meer dan ik, waardoor het gewoon niet bij te benen is. Ik ben leerkracht in het basisonderwijs, dus mijn salaris is niet enorm. Daarbij ben ik ook nét gaan samenwonen. De verhuizing, nieuwe meubels en de nodige blikken verf hebben ervoor gezorgd dat mijn spaarrekening zo goed als leeg is.

Ben jij te duur voor je eigen portemonnee? Deze 4 tips helpen je aan een betaalbare levensstijl

Ergens is het natuurlijk makkelijk om te zeggen: ik heb het geld niet, dus ik kan niet mee met de luxe etentjes. Maar ik heb toch het gevoel dat ik hierdoor verder af kom te staan van mijn vriendinnen. Wat zouden jullie doen?”

Dit vindt de redactie van NSMBL

Hoi Lola,

Dit is een vervelende én meteen goed om te benadrukken: je bent absoluut niet de enige die hiermee te maken heeft. Dat lost natuurlijk je struggle niet op, maar wie weet verzacht het een beetje. Het begint inmiddels de oplossing voor alle problemen te lijken, maar heb je dit al gedeeld met je vriendinnen? Ons advies is, praat erover, kaart het aan. Misschien hebben zij geen idee dat het voor jou financieel een krappe situatie is. Wie weet vinden ze het geen enkel probleem om het thuis net zo gezellig te maken, wanneer ze beseffen dat het voor jou lastig bij te benen is.

Mocht dat niet werken, dan kun je ook proberen zelf andere plannen te initiëren. Nodig je vriendinnen uit in je nieuwe huis, probeer eens een brunch at home in het weekend, organiseer een cocktailavond thuis (of bij één van je vriendinnen). Het zou enorm zonde zijn als vriendschappen op de klippen lopen door geld, toch? En mochten je vriendinnen écht alleen maar voor haute cuisine willen gaan en geen rekening willen houden met jouw financiële situatie, dan kun je je afvragen of dit de juiste vriendinnen voor je zijn.

Succes! Liefs.

Jade (25): ‘Ik kon mijn therapiesessies niet betalen’

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.