Demi de Ruiter
Demi de Ruiter Love & Life 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Love bombing’ komt veel voor in relaties: zo herken je of je partner dit bij jou doet

Jazeker, we zijn weer terug met een andere dating term. Waar we het eerder al hadden over ‘negging’, ‘hardballing’ en ‘covert narcisme’ in relaties, zullen we dit keer ‘love bombing’ bespreken. Wat is het precies en hoe herken je of je partner dit bij jou doet? Wij vertellen het je.

Wat is love bombing?

We horen je denken: wéér zo’n nieuwe dating term. Er lijkt soms iedere week wel een ander begrip op te duiken om je (toxic) liefdesleven te beschrijven. Toch is love bombing niets nieuws: de term werd namelijk al voor het eerst gebruikt in de jaren zeventig.

Love bombing is de benaming voor overdreven ‘liefdevol’ gedrag als een manipulatietechniek. Voorbeelden van dit gedrag zijn het overspoelen van de partner met complimenten, cadeautjes en/of (valse) beloftes. Het doel van de love bomber is om op deze manier de controle te krijgen over de emoties en acties van zijn of haar partner.

Love bombing kan door de getroffen partner al snel onopgemerkt blijven, omdat het gedrag wordt gezien als lief en onschuldig. Helaas is de realiteit dat love bombing een mega grote rode vlag is en vaak ook wordt gelinkt aan ander narcistisch gedrag.

Love bombing herkennen

Natuurlijk is het normaal en gezond in een relatie om elkaar regelmatig te complimenteren en cadeautjes te geven. In dit geval zal de partner dit doen om je gelukkig te maken en om de relatie te versterken. Daarom is het lastig om onderscheid te maken tussen dit gezonde gedrag en love bombing. Een love bomber vertoont namelijk hetzelfde gedrag, maar zijn intentie is heel anders.

Dus, hoe herken je dan love bombing in je partner? Hoewel dit gedrag er in iedere relatie anders uit kan zien, zijn er een paar veelvoorkomende tekenen van love bombing.

1. Veel cadeautjes geven (op een moment van onenigheid)

Cadeautjes krijgen van je partner is leuk en het is een ontzettend lief gebaar. Of althans, dat kan het zijn. Het kan ook overweldigend worden als iemand je telkens cadeaus geeft terwijl jullie elkaar nog maar net leren kennen.

Love bombers kunnen al vroeg beginnen met geschenken geven met als intentie je te overtuigen om je aan elkaar te binden. Daarnaast kunnen ze de cadeaus gebruiken wanneer jullie een meningsverschil hebben als een manier om te zeggen dat je niet dankbaar bent, om jou vervolgens schuldig te laten voelen en te denken dat je fout zit. RED FLAG!

2. Overmatig complimenteren

Net als veel cadeautjes geven, kan veel complimenteren een teken zijn van love bombing. Voelen de complimenten van je love interest soms overdreven of onoprecht aan? Let dan even op.

Wanneer je partner complimenteren gebruikt als een love bombing-techniek, geeft hij of zij bijvoorbeeld een of meerdere complimenten voordat ze je om een gunst vragen. Ook kan het zijn dat hij of zij je complimenteert om naar complimenten voor zichzelf te vissen: neem bijvoorbeeld “je bent veel aantrekkelijker dan ik”.

Zorgen de complimenten van je partner er regelmatig voor dat je je schuldig voelt? Neem bijvoorbeeld het compliment “niets is zo belangrijk voor mij als dat jij bent”, wanneer je plannen maakt zonder je partner. Dan kan het zijn dat je partner doet aan love bombing. Let voortaan op de context en de timing van het compliment en vraag jezelf af of het compliment een andere bedoeling had dan jou een goed gevoel geven.

3. Veel praten over de toekomst wanneer dit eigenlijk nog te vroeg is

Praten over de toekomst met je partner is fijn. Het laat zien dat je partner echt serieus met je is als hij of zij veel en enthousiast praat over jullie toekomst samen. Toch is er een verschil tussen iemand die oprecht enthousiast is over de toekomst met jou en iemand die jou vertelt wat hij of zij denkt dat je wilt horen met als doel je te beïnvloeden. Daarom kan ook veelvoudig praten over de toekomst een teken zijn van love bombing.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.