Tessa Ham
Tessa Ham Career 6 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Manager worden? Door deze checklist weet je of je er klaar voor bent

Je wil doorgroeien in je werk, maar dat betekent niet meteen dat je er ook klaar voor bent. Net zoals bij elk groot doel in je leven, ben je er waarschijnlijk al eerder over aan het dagdromen dan dat je er ook daadwerkelijk gekwalificeerd voor bent. Maar hoe weet je dan wanneer je er écht klaar voor bent om manager te worden?

Girlboss maakte een handige checklist om precies dat te checken.

Checklist: klaar om manager te worden?

Het is moeilijk om niet te fantaseren over het moment dat je grote beslissingen maakt als je nog bevelen opvolgt van anderen. Zeker als je het niet eens bent met het plan van aanpak van je huidige manager. Maar de overgang naar een leidinggevende rol zou alleen moeten gebeuren als je klaar bent voor de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken.

Stel jezelf deze vragen als je manager wil worden, voordat je het gesprek met je baas aangaat.

1. Kan jij moeilijke en soms onpopulaire beslissingen maken?

Het is één van de dingen die niemand je vertelt voordat je manager wordt: je zal moeilijke beslissingen moeten maken. Het zijn niet altijd beslissingen tussen twee leuke opties. Meer dan eens zal je je team moeten teleurstellen en daar moet je wel tegen kunnen.

2. Kan je goed communiceren met je collega’s?

Als manager is goed communiceren met je team één van de belangrijkste skills die je moet hebben. Ook als leden van je team op een andere manier communiceren dan jij. Wanneer je constant in de clinch ligt met collega’s en jouw visie niet kan overbrengen op je teamleden, zal je eens eerlijk naar jezelf moeten kijken. Tot je dit hebt opgelost, ben jij er nog niet klaar voor om manager te worden.

3. Kan je goed met kritiek omgaan?

Zeg eens eerlijk: hoe reageer jij op feedback van anderen? Voel jij je stiekem persoonlijk aangevallen, of neem je het serieus en leer je hiervan? Als manager moet je constructieve feedback met open armen ontvangen. Ook moet je moeilijke gesprekken kunnen voeren, zonder dat je eventuele opmerkingen persoonlijk opvat.

4. Heb jij al eerder de verantwoordelijkheid genomen als dat nodig was?

Heb jij in je huidige functie al de kans gegrepen om leiderschap te tonen als die voorbij kwam? Bijvoorbeeld door de verantwoordelijkheden van een collega op je te nemen als die ziek of op vakantie was. Of door aan te geven dat je wel een nieuw project zou willen leiden.

5. Moedig jij je collega’s aan om successen te behalen?

Als manager is het belangrijk om je collega’s te zien als een middel om succes te behalen en niet als de concurrentie. Zelfs als je geen leidinggevende rol hebt, maar die in de toekomst zou willen, is het belangrijk dat je jouw collega’s steunt en ze aanmoedigt.

Wanneer mensen bij je aankloppen voor input en steun, terwijl je nog geen manager bent, is dit een duidelijk teken dat je klaar bent voor een leidinggevende rol.

Heb je op alle vijf vragen ‘ja’ geantwoord? Dan zeggen wij: go for it! Twijfel je alsnog of jij er klaar voor bent? Onthoud dan hoe onzeker je was op je eerste dag voor je huidige functie. Er zijn maar weinig banen waarbij je 100 procent zeker kan zijn van de uitdagingen die op je pad zullen komen. Je zal gaandeweg uitvogelen wat de beste manier is om jouw nieuwe baan als manager uit te voeren.

Dit zijn de top 10 best betaalde banen voor Nederlandse vrouwen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.