Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Nieuws 30 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Modeontwerpster en activiste Vivienne Westwood op 81-jarige leeftijd overleden

Gisteravond kwam het verdrietige nieuws naar buiten dat modeontwerpster en icoon Vivienne Westwood op 81-jarige leeftijd is overleden. De Britse godmother of punk is vredig ingeslapen, zo deelt haar man en haar creatief partner Andreas Kronthaler.

Westwood was een van de grootste Britse designers.

Modeontwerpster Vivienne Westwood op 81-jarige leeftijd overleden

Vivienne Westwood overleed vredig en in het bijzijn van haar familie in de Londense wijk Clapham, meldt haar modehuis donderdagavond op Twitter en Instagram.

Vivienne heeft in de jaren dat zij actief was in de mode-industrie – en dat zijn er heel wat – haar stempel gedrukt, met haar unieke signatuur. Ze stond in de jaren ’70 aan de grond van de Punk beweging en haalde daar veel van haar inspiratie uit. Doordat ze een tijdje ging met Malcolm McLaren, een belangrijke manager in de Punkwereld, was zij de vrouw die met haar label veel grote artiesten kleedde.

Met haar activistische en radicale stijl wist ze het juiste publiek te inspireren en maakte ze al snel naam.

(Photo by Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Het onvoorspelbare leven van Vivienne

Hoe het leven van Vivienne is gelopen is allesbehalve voor de hand liggend. Ze groeide op in een arbeidersgezin op het Engelse platteland, maar vertrok daarna naar Londen, waar Vivienne een baan in het onderwijs kreeg. Daar trouwde ze en kreeg ze een zoon. Haar fling met Malcom Mclaren zette alles op zijn kop. Zij startte met hem samen een punk beweging en opende de winkel waar zij later haar eigen kleding ging verkopen.

De rebellie tegen het heersende orde is wat Vivienne altijd aan heeft gesproken, ook in haar latere jaren.

De activistische mode van Westwood

In de jaren ’80 bewoog Westwood zich van de punk naar de mainstream mode, maar dit betekent niet dat Westwood met de trends meeging. Ze gebruikte haar designs nog steeds om een statement te maken en zich af te zetten van het kapitalisme. Dit deed zij in de jaren ’80 vooral met haar beroemde twinsets en de rokkostuums. Later focuste zich op geknipte bruidsjurken, waar menig celeb het ja-woord in heeft gegeven.

(Photo by Ki Price/Getty Images)

Zij deinsde er verder nooit voor terug om zich in te zetten voor de goede zaak. Het klimaat, milieuvervuiling en dierenleed waren drie van haar belangrijkste focuspunten.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.