Jana Witteman
Jana Witteman Money 7 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Stella (26): ‘Ik gebruik de gezamenlijke rekening om te shoppen’

Tikkies van 1,25 euro, bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Stella gebruikt geld van de gezamenlijke rekening om kleding van te kopen.

Naam: Stella
Leeftijd: 26
Woonsituatie: Samenwonend met vriend

Moneytalk

‘Ik koop kleding van de gemeenschappelijke rekening’

De geldkwestie van Stella

“Hi NSMBL!

Confession time, mijn vriend en ik wonen sinds drie jaar samen. Sindsdien hebben we allebei een eigen betaalrekening en een eigen spaarrekening. Daarnaast delen we een gezamenlijke spaarrekening en een gezamenlijke betaalrekening. Allebei maken we maandelijks hetzelfde bedrag over naar de gezamenlijke rekeningen. Mijn vriend verdient alleen een stuk meer dan ik, waardoor ik naar verhouding meer betaal aan ons gezamenlijke leven. Zo zie ik dat in ieder geval. Van de betaalrekening betalen we samen abonnementen, doen we boodschappen, betalen we huur en gemeentebelastingen. Van onze gezamenlijke spaarrekening gaan we samen weekendjes weg, uiteten of op vakantie.

Melissa (24): ‘Mijn huisgenoten zetten ieder kruidenpotje op de betaalapp’

Doordat ik alleen een stuk minder verdien dan hij, blijft er voor mij weinig over om te sparen. Nu is het probleem dat ik het belangrijk vind om er goed uit te zien en mijn vriend wil ook het liefst dat mijn nagels altijd netjes gedaan zijn en dat mijn wenkbrauwen worden bijgehouden. Als ik dan ook nog zelf voor al mijn kleding moet betalen, dan hou ik niets over te sparen. Daarom gebruik ik soms onze gezamenlijke betaalrekening om kleding van te kopen. Dan reken ik af met mijn eigen rekening en stort ik later het geld terug van de betaalrekening. Soms in delen, zodat ik kan zeggen dat ik bijvoorbeeld boodschappen van dat geld heb gedaan. Ik weet natuurlijk dat dit helemaal verkeerd is, maar mijn vriend wil ook niet dat ik minder naar onze gezamenlijke rekeningen overmaak. What to do?

Dit vindt de redactie van NSMBL

Hi Stella,

We snappen dat je er goed uit wil zien. En het kan behoorlijk duur zijn om steeds naar de nagelsalon en schoonheidsspecialiste te gaan. Als je daarnaast ook nog nieuwe kleren wil kopen, dan voel je dat behoorlijk in de portemonnee. Toch klinkt het op afstand niet echt gezond hoe je dit nu probeert op te lossen. Een goede relatie is in veel gevallen gebaseerd op vertrouwen. Mocht je vriend erachter komen dat je dit doet, dan zal hij zich enorm belazerd voelen.

Ons advies? Open kaart spelen. Opbiechten die handel. Waarschijnlijk zal hij eerst boos worden, maar wie weet is er daarna ruimte voor een gesprek. Zet op een rij waar je geld naartoe gaat en dat het lastig is voor jou om te sparen als jullie hetzelfde overmaken naar de gezamenlijke rekeningen. Misschien kunnen jullie daar wel een nieuwe verhouding in vinden. Of misschien vindt hij het wel heel leuk om jou af en toe iets cadeau te doen, vooral omdat je aangeeft dat hij het ook belangrijk vindt dat jij er verzorgt uitziet. Mocht hij daar niet voor open staan, dan zul je toch zelf moeten kijken hoe je je inkomsten of uitgaven anders gaat verdelen. Deze situatie is wat ons betreft in ieder geval niet houdbaar.

Succes! Liefs.

Lola (27): ‘Vriendinnen gaan altijd duur uiteten en ik kan niet mee’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.