Jana Witteman
Jana Witteman Money Talks 5 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Moneytalk: ‘Wéér een tikkie van 10 euro voor een groepscadeau’

Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreken we wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Oneindig veel groepscadeaus.

Naam: Julia
Leeftijd: 24
Woonsituatie: Huurhuis, gedeeld met twee huisgenoten

Moneytalk: Groepscadeaus. ‘Kun je weer een tientje overmaken?’

Julia’s geldkwestie

“Mijn vriendinnen houden er nogal van om alles te vieren. Afstuderen, verjaardagen, kerstmis, nieuwe banen. Leuk, natuurlijk. Maar het houdt af en toe niet op. Laatst kreeg ik weer een betaalverzoek van 10 euro voor de afstudeerborrel van één van die meiden, maar eigenlijk spreek ik nooit echt persoonlijk met haar af. Nu moest er weer zo’n Longchamp tas worden aangeschaft. Al die cadeaus bij elkaar opgeteld, kosten me gewoon echt een godsvermogen. Hoe ontkom ik hieraan, zonder meteen de gier van de groep te zijn?”

Zo denkt NSMBL over Julia’s struggle:

“Soms lijkt het door al die Tikkies en betaalverzoeken steeds makkelijker om maar geld van Jan en alleman te vragen. Super logisch dat je niet altijd de behoefte hebt om tien euro voor een cadeau in te leggen. Zeker als het om vriendinnen gaat, die eigenlijk helemaal niet zo dichtbij je staan. Heb je al geprobeerd om dit aan te kaarten in de groep? Het zou ons niet verbazen als er stiekem meer mensen zijn die er hetzelfde over denken als jij. Als dat zo is, dan kunnen jullie bijvoorbeeld een lager bedrag afspreken. Stel bijvoorbeeld een vast tarief voor als er een verjaardagscadeau moet worden gekocht.

Mochten je vriendinnen erg aan de dure cadeaus gehecht zijn, en niet willen meegaan met een lagere prijs? Dan kun je ook altijd zeggen dat je zelf wat regelt, zodat je niet mee hoeft te doen aan het groepscadeau. Kun je wel een kleinigheidje meenemen, maar hoef je niet meteen het bedrag in te leggen dat iemand anders voor jou heeft bepaald. Succes!”

Moneytalk: ‘Mijn huisgenoten zeuren als ik voor 2,65 euro kook’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.