Jana Witteman
Jana Witteman Money 28 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Moneytalk: ‘Mijn huisgenoten zeuren als ik voor 2,65 euro kook’

Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreken we wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Kookkosten en huisgenoten.

Naam: Lotte
Leeftijd: 21
Woonsituatie: Huurhuis, gedeeld met vijf huisgenoten

Moneytalk: Kookkosten met huisgenoten

Lotte’s geldkwestie

“Hi! Mijn naam is Lotte en ik woon samen met vier anderen in huis. Sinds alle hoge kosten, hebben we afgesproken dat we voor maximaal 2,20 euro per persoon avondeten. Zelf vind ik het gewoon echt belangrijk om een beetje gezond te eten. De verspakketten in de supermarkt zijn een chille uitkomst, maar toch kom ik dan af en toe alsnog op 2,65 euro per persoon uit. Als ik die kosten dan op de WieBetaaltWat zet, komen mijn huisgenoten vervolgens bij mij terug dat ik te dure boodschappen heb gehaald. Geen mega probleem, wel echt irritant.”

Zo denkt NSMBL over haar struggle:

“Lotte! Heel herkenbaar deze situatie. Ik krijg flashbacks naar de tijd dat ik zelf met acht huisgenoten heb gewoond. Daar werden niet alleen de kosten voor koffie, thee en het avondeten gedeeld, maar ook de kosten voor brood. Ik kan je vertellen: met vier mannelijke studenten in huis ging dat brood nogal hard. Iedere keer bungelde ik in de WieBetaaltWat-balans weer ergens onderaan. Maar goed, wat kun jíj doen, in deze situatie?

Ik zou als eerste kijken of jullie samen tot een iets hoger maximaal bedrag kunnen komen. Volgens het Nibud zijn de gemiddelde kosten voor een warme maaltijd voor een vrouw tussen de 14 en 50 jaar 2,33 euro. Deze berekeningen komen uit juli 2022, dus met de huidige inflatie kun je daar best nog een bedrag bij optellen. Zouden jullie tot een compromis van bijvoorbeeld 2,70 euro kunnen komen?

Mochten jullie daar niet uitkomen, dan zou ik afwegen hoe veel waarde die 2,25 euro extra voor jou heeft. Je zou ervoor kunnen kiezen het bedrag dat je hebt afgerekend in de supermarkt op je huisgenoten te verhalen. Maar is de hommeles in huis het waard? Of wil je liever gewoon kunnen koken wat je wil, en die 0,45 euro voor de rest van je huisgenoten uit eigen zak betalen? Stel dat jij één keer per week kookt, dan kost dat je 2,25 euro per week extra.

Kortom: probeer een gesprek aan te knopen over het afgesproken bedrag en kijk daarna of je de eventuele extra kosten genoeg waard vindt om er een discussie over te voeren in huis.”

‘Ik zegde mijn huur en baan op en pas nu op huizen, zodat ik fulltime kan ondernemen’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.