Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Geld 6 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gezellig splitten? Zoveel procent van de Nederlanders betaalt het liefst alleen voor zichzelf tijdens uiteten

Er zijn een paar dingen zeker in het leven: Leonardo wil geen vriendin boven de 25, we betalen allemaal teveel belasting én Nederlanders willen de rekening verdelen als ze uiteten gaan. Time2Play deed onlangs onderzoek naar het betaalgedrag van Nederlanders en we kwamen allemaal weer onwijs Nederlands uit de verf.

Nederlanders gonna Tikkie you. 

Gezellig splitten? Zoveel procent van de Nederlanders betaalt het liefst alleen voor zichzelf tijdens uiteten

Zeg je Nederland, dan zeg je kaas, fietsen, tulpen… en staartdelingen voor gevorderden zodra we in groepsverband om de rekening vragen. Sterker nog, het fenomeen waarbij iedereen in de groep voor zichzelf betaalt, wordt internationaal aangeduid met de term Going Dutch. Maar wat klopt er eigenlijk van dat zuinige imago van ons? Time2play deed onderzoek naar onze vermeende deeldrang en vroeg 600 Nederlanders naar hun betaalgewoontes in gezelschap.

Nederlanders betalen liever alleen voor zichzelf

66% van de Nederlanders betaalt in groepsverband alleen voor zichzelf. Hiervan rekent een kleine meerderheid (55%) het liefst alleen zijn eigen gemaakte kosten af, terwijl 45% de voorkeur geeft aan het evenredig verdelen van de rekening.

Wat doet ons besluiten de rekenmachine erbij te pakken zodra de ober de rekening brengt? De ruime meerderheid van de respondenten (63%) zegt te splitten ten behoeve van een eerlijke verdeling. 21% doet het uit gemak, en 15% uit geldbesparing. De rekening wordt het meest gedeeld in het bijzijn van vrienden. Maar zodra er liefde in het spel is, blijken we eerder bereid de portemonnee voor een ander te trekken. Niet heel verrassend.

Betalen voor een ander?

Op de vraag tot welk bedrag we bereid zijn wél het deel van een ander te betalen, stelt de meerderheid de grens bij 10 euro. 35% van de respondenten legt maximaal 1 tot 5 euro per persoon bij, terwijl 34% maximaal 6 tot 10 euro voor een ander zou betalen. 14% houdt het bij een limiet van  20 euro per persoon. Een kleiner percentage (12%) geeft aan in geen enkel geval voor een ander te betalen, ongeacht het bedrag.

Lees het gehele onderzoek en de methodologie op Time2Play.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.