Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Entertainment 19 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Must see – Netflix-serie Unorthodox geeft je een inkijkje in een totaal afgesloten wereld

Dacht je dat je Netflix al helemaal hebt uitgekeken sinds je in quarantaine zit? Think again. We hebben namelijk weer een serie gevonden die je moet kijken: Unorthodox. Unorthodox gaat over de jonge Esty die de orthodox-joodse gemeenschap in New York verlaat. En als je eenmaal begint kan je niet meer stoppen met kijken.

De vierdelige miniserie geeft een bijzondere inkijk in een wereld die normaal gesproken totaal afgesloten is.

Unorthodox

De 19-jarige Esther is uitgehuwelijkt aan de zachtaardige Yanky. Ze is blij met hem, denkt samen een eigen leven op te gaan bouwen, iets verder van de verstikkende ultraorthodoxe gemeenschap. Niets blijkt minder waar: na het trouwen komt ze alleen maar dieper terecht in de gemeenschap. Niet alleen moet ze aan allerlei regels voldoen (haar hoofd kaal scheren en een pruik dragen), ook moet en zal ze kinderen baren.

De zes miljoen slachtoffers van de Holocaust moeten namelijk worden aangevuld. Toch lukt het Esty niet om in het perfecte plaatje te passen. Ze is net geen kind meer, seks doet pijn en haar schoonmoeder blijft maar druk uitoefenen. In elke scène van de serie voel je de druk op haar schouders, de omgeving waarin je nauwelijks kunt ademen en de drang naar vrijheid.

Ontsnappen

De Netflix-serie is gebaseerd op de autobiografie van Deborah Feldman, die zelf de New Yorkse chassidische gemeenschap ontvluchtte om in Berlijn te gaan wonen. In de serie doet Esty hetzelfde. Ze ontmoet nieuwe vrienden in Berlijn en ontdekt het vrije leven in de bruisende stad. Ze ontdoet zich aarzelend van haar conservatieve kleding én haar pruik.

Voor wie denkt dat het nu afgelopen is: dat is het niet. In Berlijn moet Esty nog steeds vrezen voor de gemeenschap als Yanky en zijn neef Moishe haar achtervolgen om haar terug te halen. De serie geeft een indringende kijk in de totaal afgesloten wereld van de chassidische joden. Zet Netflix maar weer aan.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.