Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 28 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

5 tips om jezelf te motiveren als je er écht geen zin in hebt vandaag

We hebben allemaal wel eens van die dagen. Je bent moeilijk uit bed te krijgen, buiten schijnt de zon, je hebt weinig energie en verzint constant afleidingen voor jezelf. Kortom: je hebt er écht geen zin in vandaag. Die motivatie kan ver te zoeken zijn, zeker als je vanuit huis werkt en niemand ziet of je wel hard aan het werk bent. Hoe motiveer je jezelf om toch dingen gedaan te krijgen?

We delen vijf tips om aan het einde van de werkdag toch enigszins tevreden terug te kijken op wat je hebt gedaan.

Een realistische to do-list

Bedenk drie taken die je vandaag sowieso móet doen en zet deze op je to do-list. Je kunt niet elke dag mega productief zijn, dus accepteer dat het vandaag gewoon bikkelen is. Je zal zien dat het allemaal wel meevalt als je eenmaal aan de slag bent met die drie taken. Vink ze af (dat voelt pas lekker) en bedenk eventueel drie nieuwe taken als je tijd over hebt.

1. Doe een work-out voor werk

Ga je zitten achter je bureau of aan de keukentafel en realiseer je dat je er écht geen motivatie hebt vandaag? Kleed je dan om en doe even een snelle work-out. Dit geeft je namelijk een energie boost en het verbetert je humeur en je concentratievermogen gedurende de dag.

2. Laat perfectie los

We zeiden het al: het komt voor dat er dagen zijn waarop het voelt dat alles tegenzit, je geen motivatie hebt en je nou eenmaal niet het beste werk aflevert. Je bent immers geen robot. Normaal zorg je er natuurlijk voor dat je werk perfect en zonder fouten is, maar als je er echt geen zin in hebt, is het verstandig om die perfectie los te laten.

Alhoewel jij misschien weet dat het beter kan, is de kans groot dat een ander er meer dan tevreden mee is. Je bent namelijk altijd strenger voor jezelf.

3. Verander je werkomgeving of je werkzaamheden

Zit je elke dag braaf aan tafel of achter je bureau te werken? Het is heel goed dat je een ergonomische werkhouding hebt, maar je mag best af en toe afwisselen voor meer motivatie. Een kleine aanpassing zoals op de bank of in bed de dag beginnen, of bij je middagdip in de tuin of op het balkon gaan werken, maakt al een wereld van verschil.

Heb je de mogelijkheid om je werkzaamheden eens te veranderen? Stort je bijvoorbeeld op een nieuw project of leer een nieuwe skill. Morgen heb je dan tien keer zoveel energie én zin om aan de slag te gaan.

4. Beloon jezelf

Maak je favoriete uitgebreide ontbijt, spreek met jezelf af dat je vanavond heerlijk eten mag bestellen of ga even met je hoofd in de zon zitten zodra je een taak hebt afgerond. Als je er niet zo lekker in zit vandaag en totaal geen motivatie hebt, is dit niet het moment om jezelf – bijvoorbeeld – chocola te ontzeggen, terwijl je daar wel ontzettend veel zin in hebt. Wees vandaag extra lief voor jezelf en beloon jezelf als je een taak hebt afgerond.

Je zal zien dat je er alsnog lekker in kan komen als je eenmaal aan de slag bent. En zo niet? Morgen is er weer een dag.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.