Redactie
Redactie Vriendschap 26 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Nika (30): ‘Ik vind dat mijn single vrienden veel te veel fooi geven’

Iedere week doet een lezeres bij ons haar verhaal. Dit kan een bekentenis zijn, maar ook een zorg óf een gedachte die zij hebben. Van ongemakkelijke dates tot vriendinnenirritaties, en van geldzorgen tot geheime verlangens. Deze week doet Nika (30) haar verhaal.

Vandaag lees je het verhaal van Nika*, die graag met haar vrienden uit eten gaat, maar keer op keer schrikt van het bedrag dat er aan fooi wordt gegeven.

‘Ik vind dat mijn single vrienden veel te veel fooi geven’

Flirten door veel fooi te geven: het lijkt de tactiek van Nika’s single vrienden. Maar daar is Nika zelf niet zo over te spreken.

Hi Nika, hoe zit het met die etentjes?

”Mijn vrienden en ik gaan vaak uiteten. Zo’n twee tot drie keer per maand. Met hoeveel we zijn verschilt, maar er is altijd een harde kern van acht mensen die aanschuiven. Ik zit in een vriendengroep van mannen en vrouwen, die is ontstaan in de beginjaren van mijn studie.

We gingen eerst altijd naar dezelfde feestjes – en besloten daar toen een appgroep voor aan te maken. En zo geschiedde. Van die feestjes is amper sprake. Soms pakken we nog een festivalletje, maar nachten doorhalen zit er allang niet meer in. We zien elkaar dus nog wel bijna ieder weekend. Maar dan in een gezellig restaurant, in plaats van in een duistere ravebunker. We zijn toch allemaal iets serieuzer en volwassener geworden.”

En toch is er een probleem?

”Ja, niet wat de vriendschap betreft. Maar er is wel iets financieels waar ik me aan erger. Er wordt tijdens die etentjes echt bizar veel fooi afgerekend. Het wordt steeds erger. Eén iemand aan tafel rekent de bon meestal af en die stuurt daarna iedereen een tikkie. Het zijn altijd de mannen van de groep de rekening oppakken. Toch iets ouderwets, denk ik.

Alleen de twee mannen die het vaak doen, zijn beide vrijgezel. Ze flirten erop los met alle vrouwen in de bediening en geven als kers op de taart een exorbitante fooi. Ik moet er ook bij zeggen dat het weleens tot succes leidde. Maar dat maakte het spelletje alleen nog maar erger. Leuk dat zij willen pochen met een dikke fooi, maar als dat bedrag daarna door iedereen gedeeld wordt, is het minder grappig.”

Over wat voor bedragen hebben we het dan?

”Meestal is de bon iets tussen de 400 en 500 euro. Daar wordt zonder twijfel vaak bijna 80 tot 100 euro opgegooid. Dat is echt veel meer dan ik zelf zou doen. En volgens mij ook veel meer dan gemiddeld is.”

Heb je dit al eens aangekaart?

”Telkens als ik zeg dat ik het aan de hoge kant vind, dan zeggen ze dat dat normaal is. De rest van de groep lijkt het ook niet erg te vinden.

Ik heb zelf ook vaak aangeboden om voor te schieten, zodat ik zelf kan betalen. Maar dat laten ze niet toe. Ik grapte laatst met mijn vriend dat we eens naar een restaurant moeten met enkel mannen in de bediening. Dat lijkt de enige optie.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.