Waarom je altijd moet onderhandelen over je salaris als je van tijdelijk naar vast contract gaat
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FGradient-Banner-NSMBL-35.png)
Een vast contract is voor alle corporate girlies zo ongeveer het hoogst haalbare. Sommige bedrijven geven ze meteen, maar anderen zijn daar wat minder makkelijk in. Ga jij binnenkort van een tijdelijk naar een vast contract? Dan kan er hoe dan ook wat salaris bovenop.
Vooral als jij in een bedrijf werkt waar vaste contracten niet snel worden gegeven, kan de tendens zijn dat je ‘niet te moeilijk moet doen’ en vooral blij moet zijn met je vast contract. Voelt om een loonsverhoging vragen wat te gretig? Er is toch een hele praktische reden waarom je dit wél moet doen.
Loonsverhoging vragen bij overgang naar vast contract
Wat veel mensen niet weten, is dat de werkgeverslasten bij een vast contract anders zijn dan bij een tijdelijk contract. Zodra je een vast contract krijgt, valt je werkgever in het lagere WW-premietarief. Dit scheelt vaak 2 tot 5 procentpunten van je loon.
In sommige gevallen kost een medewerker met een vast contract de werkgever dus minder premie dan iemand met een tijdelijk contract. Dat betekent dat jouw werkgever mogelijk minder afdraagt aan bijvoorbeeld WW-premies, wat genoeg reden is om in onderhandeling te gaan over een hoger salaris.
Onderhandelen: hoe pak je dat aan?
Wanneer je een vast contract krijgt, is dat een teken dat je werkgever vertrouwen in je heeft en tevreden is over je werk. Je hebt je al bewezen en bent een waardevolle kracht binnen het bedrijf. Dit is het perfecte moment om te onderhandelen.
Begin met goed onderzoek naar de gemiddelde salarissen binnen jouw functie en branche, zodat je een realistisch beeld hebt van wat je kunt vragen. Bereid vervolgens je argumenten voor door je prestaties, groei en de kostenvoordelen voor je werkgever te benoemen. Timing is hierbij essentieel: bespreek je salaris direct tijdens het gesprek over je vaste contract en niet pas achteraf. Blijf daarbij zelfverzekerd, want je hebt je plek verdiend en recht op een eerlijke beloning.
Dus, corporate queens: als je contract een vaste vorm krijgt, zorg er dan voor dat je salaris ook een upgrade krijgt.
Alles over salarisonderhandelingen:
- Vind je het tijd voor salarisverhoging? Deze tips van experts ga je zelfverzekerd de onderhandeling in
- 9 lessen over onderhandelen voor een hoger salaris, mocht je dat duwtje in de rug nodig hebben.
- 5 onderhandeltips voor introverten om het salaris te krijgen wat ze willen
- Je werkgever zegt ‘nee’ tegen een salarisverhoging: zo kun je reageren