Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Career 21 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Vind je het tijd voor salarisverhoging? Deze tips van experts ga je zelfverzekerd de onderhandeling in

De prijzen blijven stijgen, maar het salaris blijft in veel gevallen achter. Dit is iets waar veel ons mee te maken hebben. In zo’n geval komt een salarisverhoging mooi van pas. Heb jij je de afgelopen tijd bewezen op werk en vind je dat een verhoging in salaris terecht is? Wij vertellen je hoe je handig de onderhandeling ingaat.

Want het kan best spannend zijn, zo’n gesprek.

Met deze tips van experts is vragen om salarisverhoging een stuk minder spannend

Is de werkdruk hoog, presteer je goed en haal je alle doelen? Dan vind je het misschien tijd voor opslag. Zo’n gesprek met jouw leidinggevende kan intimiderend zijn, waardoor het blijft uitstellen. Maar je hoeft geen 10 jaar ervaring te hebben om in aanmerking te komen voor een loonsverhoging. Toch laten veel jonge professionals, vooral vrouwen, zich hierdoor weerhouden. Maar liefst 85% van de vrouwen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar heeft dit gevoel.

Heb jij dat duwtje in de rug nodig om je zekerder te voelen in de onderhandeling? Carrière-experts gaven de volgende tips.

1. Zorg dat de timing goed is

De timing is belangrijk bij het vragen van salarisverhoging. Heb je nieuwe verantwoordelijkheden gekregen? Of heb je een project met succes afgerond? Dan is dit het moment om toe te slaan. Is dit niet het geval? Vraag het gesprek dan aan voordat alle budgetten worden vastgesteld. Als je om verhoging vraagt wanneer je contract wordt verlengd, dan ben je waarschijnlijk al te laat.

5 verrassende carrièretips van Milda, de founder van Vinted

2. Ken je waarde

Wanneer je de onderhandeling ingaat, is het belangrijk dat je zeker bent van je waarden en wat jij op tafel brengt voor het bedrijf. Weet je unieke eigenschappen te benoemen en zorg dat het duidelijk is waarom jij een waardevolle toevoeging bent. Dit kunnen karaktertrekken zijn, maar ook kennis die jij als enige hebt of vaardigheden die jouw collega’s niet bezitten.

3. Doe je huiswerk

Voordat je een streefbedrag noemt, wil je weten wat een gangbaar salaris is voor jouw functie. Op sites als Glassdoor zie je wat anderen verdienen en kan je vergelijken. Om serieus genomen te worden wil je met een serieus voorstel komen: niet te hoog en niet te laag.

In deze 11 landen hebben mensen het hoogste salaris

4. Maak plannen voor de toekomst

Werkgevers horen graag wat jij gedaan hebt, maar nóg liever wat jij voor ze in petto hebt. Vertel daarom wat jouw visie is voor de komende jaren en wat je graag zou willen betekenen voor het bedrijf. Wedden dat jouw werkgever daar lekker op gaat?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.