Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 26 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat de oprichters van Warner Bros. helemaal geen Warner heten én niet uit Amerika komen? Dit is hun verhaal

Warner Bros. is een van de grootste en meest invloedrijke entertainmentbedrijven ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1923 door de broers Harry, Albert, Sam en Jack Warner en heeft sindsdien een indrukwekkende geschiedenis opgebouwd in de film- en televisie-industrie. Maar wist je dat de Warners helemaal niet uit Amerika komen? En dat ze ook helemaal niet Warner heten? Tsja, het is allemaal een illusie.

De Warner-broers komen eigenlijk uit..

Het begon allemaal met de Warner-broers die in de jaren twintig van de vorige eeuw een reeks low-budgetfilms produceerden. Maar.. de heren zijn natuurlijk ook ergens opgegroeid en dat was niet op het platteland van Amerika. Nee.. ze komen uit Polen. De echte achternaam van de Warners is ‘Wonsal’ of ook wel ‘Wonskolaser’ en de familie emigreerde in 1889 naar Baltimore, wel in Amerika. Harry Warner heette eigenlijk Hirsz Wonsal en Albert Warner heette eigenlijk Aaron (of Abraham) Wonsal. Na de emigratie wisten de oudste broers een succesvolle filmmaatschappij op te richten, het was tenslotte dé tijd van het klassieke Hollywood.

Na de low-budgetfilms was het tijd voor het grotere werk, ook films mét geluid.Het was echter de release van de eerste geluidsfilm, ‘The Jazz Singer’ in 1927, die de Warner-broers op de kaart zette en de basis legde voor het succes van het bedrijf in de jaren daarna. Want wees eerlijk.. we kennen allemaal een aantal super vette films van deze maatschappij. De jongere broers van de filmmakers zijn wél in Amerika geboren, dat gebeurde na de emigratie.

Iconisch

In de jaren dertig en veertig groeide Warner Bros. uit tot een belangrijke speler in de filmindustrie en produceerde enkele van de grootste en meest iconische films aller tijden, waaronder ‘Casablanca’, ‘Gone with the Wind’ en ‘The Wizard of Oz’. Het bedrijf was ook verantwoordelijk voor het lanceren van de carrières van enkele van de grootste sterren in de filmgeschiedenis, zoals Humphrey Bogart, Bette Davis en James Cagney.

In de jaren zeventig en tachtig werd Warner Bros. nog groter en diversifieerde het zijn activiteiten verder door zich te richten op muziek, uitgeverijen en zelfs pretparken. Het bedrijf produceerde ook enkele van de grootste blockbusters aller tijden, waaronder ‘Superman’, ‘Batman’ en ‘The Matrix’. Ook Harry Potter is geproduceerd door deze maatschappij.

Die films waren er niet geweest als de broers niet besloten hadden te emigreren en wij zijn maar wat blij dat ze dat wel gedaan hebben. Yay!

De 8 onvergetelijke outfits van Kim Kardashian op de rode loper

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.