Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Geld 20 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Mijn partner was bang dat ik niet met geld kon omgaan’

Zelfvertrouwen en leukere vakanties! Voor Genevieve (28) is dat wat openheid over financiën haar heeft opgeleverd. In deze serie over praten over geld, die we samen met Rabobank maken, vertelt ze dat het niet zo vanzelfsprekend was dat ze een gezonde relatie met geld zou krijgen.

Niet kunnen sporten en vriendjes niet mee naar huis durven nemen, omdat er niks lekkers in huis was. En uitnodigingen voor kinderfeestjes waren altijd lastig, want er was geen geld voor cadeautjes. Genevieve viel doordat haar ouders ‘niet heel handig met geld waren’ als kind vaak buiten de boot. “Er kwamen wel salarissen binnen, maar mijn vader en moeder hadden geen grip op hun financiën.”

Gevoelig onderwerp

“Geld was altijd een heel gevoelig onderwerp”, vertelt Genevieve. “Er werd nooit over gesproken in relatie tot gezonde groei of sparen, het ging altijd over achterstallige huur of een verzekering die niet kon worden betaald. Geldgesprekken waren er alleen tussen mijn ouders en dan ook alleen in negatieve zin.” 

Zelf was ze ook bang om een negatieve relatie met geld te krijgen. “We zijn meermaals uit huis gezet, omdat er een betalingsachterstand was. Toen dacht ik wel: dit wil ik niet. Maar je bent zelf nog jong en als je het van huis uit niet meekrijgt, moet je anderen om je heen hebben die je daarin begeleiden. Gelukkig had ik die en daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor!”

Vuistregel

Ze ging heitjes voor karweitjes doen – ‘ik had heel snel een hele klantenkring opgebouwd’ – en kreeg van de moeder van een vriendin de tip om te sparen voor leuke dingen. “Zij leerde me de leuke kant van geld, daar heb ik ontzettend veel aan gehad. Zo ontdekte ik dat ik, als ik mijn verdiende centen opspaarde, zelf een kaartje voor het zwembad kon kopen.”

Vanaf haar veertiende had ze na schooltijd en op de zaterdagen bijbaantjes. “Ik hanteerde de vuistregel: 50 procent opmaken en 50 procent sparen. Mijn ouders waren dan heel verbaasd dat ik zelf geld had.” Door haar enthousiasme en inzet had ze op haar achttiende al haar eerste baan. “Ik ben toen het gesprek aangegaan met mijn oom en tante, want als je ineens zoveel geld op je rekening hebt, hoe zorg je dan dat je er slim mee omgaat?”

Cirkel doorbroken

Het voelt voor Genevieve alsof zij de cirkel heeft doorbroken door positieve geldgesprekken te voeren. “Die gesprekken leerden me de waarde van geld in te schatten en inzicht te krijgen in mijn financiën. Wat dat me heeft opgeleverd? Zelfvertrouwen en leukere vakanties! Ik leid nu een comfortabel leven. Ik ben op latere leeftijd gaan studeren en heb nu wel een studieschuld, maar dat is ook mijn enige schuld. Als ik nu tegen financiële dingen aanloop, bespreek ik die zo snel mogelijk. Dat geeft me mentale lucht en daardoor slaap ik een stuk relaxter.”

“Mijn partner schrok trouwens in eerste instantie toen ik vertelde over mijn ouders. Ze heeft zelf wel een gezonde financiële opvoeding gekregen en vroeg zich af of ik goed met geld zou kunnen omgaan. Gelukkig bewees ik al snel dat dat zeker zo is. We zoeken nu samen een huis en hebben een financieel adviseur ingeschakeld. Ook hebben we al besproken hoe het financiële plaatje eruit gaan zien als we samenwonen. Tussen ons geen taboes!”

Genevieve weet uit ervaring hoe fijn het is als je je geldzaken kunt bespreken. Ook Rabobank vindt open zijn over geldzaken tegen de mensen om je heen belangrijk, omdat je daardoor van elkaar kunt leren en het taboe helpt doorbreken. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen, is dat hard nodig. Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan of weet je niet hoe je moet beginnen? Lees de tips op rabobank.nl. Praten over geld geeft jou meer rust en inzicht. Het is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven.

In samenwerking met Rabobank

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.