Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Fashion Week 5 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoeveel plus-size modellen er meeliepen tijdens afgelopen fashion month

Paris Fashion Week zit er officieel op en dat betekent ook meteen het einde van fashion month. Tijd om de balans op te maken, want hoe zat het met de inclusiviteit op de catwalks?

Nu alle grote en opkomende merken hun SS24 collectie getoond hebben, vliegen de stukken over de komende trends over het internet. Maar wij willen het ook even hebben over de mensen onder die begeerde kledingstukken: de modellen.

Plus-size modellen tijdens fashion month

Per stad verschilt het aantal modellen. En we moeten toegeven: vergeleken de voorgaande jaren zit er een stijgende lijn in. Zijn we er dan? Nog lang niet, want slechts een fractie van alle modellen was plus-size.

New York Fashion Week

Tijdens de 96 shows van New York Fashion Week liepen er in totaal maar liefst 3840 modellen mee. Van die 3840, waren er slechts 70 plus-size. In 2022 liepen er slechts 49 plus-size modellen mee.

Onder andere bij de show van Selkie, die major Bridgerton vibes afgaf, zegen we curvy modellen meelopen.

Selkie
GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

London Fashion Week

Londen doet het beter dan New York. Met een stuk minder shows, liepen er in de Engelse hoofdstad meer plus-size modellen mee. In 75 shows, waarin 2625 modellen meeliepen, waren er 85 curvy. Dit is bijna een verdubbeling van vorig jaar, toen lag het aantal nog op 45.

LFW
Jonas Gustavsson/Sipa USA

Milan Fashion Week

In Milaan waren de plus-size modellen schaars. In de 64 shows liepen maar liefst 2560 modellen mee. Daarvan waren er 45 plus-size. Een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen het er slechts 14 waren. Toch zijn deze getallen echt nog lang niet waar ze moeten zijn.

MFW
Pixelformula/SIPA

Paris Fashion Week

En door naar de meest conservatieve modeweek van het jaar: Paris Fashion Week. In de Franse hoofdstad zijn ze erg van de oude stempel en daarom is het geen verrassing dat er hier de minste plus-size modellen meeliepen.

Slechts 28 modellen, van de 4000, hadden een maat boven de 36. Dat is een flinke stap terug, want tijdens de vorige fashion week in februari waren het er nog 40.

Paris Fashoin Week fashion weeks plus-size
Shutterstock

Armoede aan inclusie op de catwalks

Het mag duidelijk zijn: we hebben nog een lange weg te gaan. En hoewel we zien dat de industrieën van steden als Londen en Kopenhagen flinke stappen zetten, is het nog maar de vraag of de traditionele modehuizen in Parijs en Milaan wel willen veranderen. Want een of twee plus- of mid-size modellen laten meelopen in je show onder het mom van ‘inclusie’, is echt niet genoeg.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.