Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Nieuws 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Queen Elizabeth wordt vandaag begraven en dit is hoe de uitvaart eruit gaat zien

Precies elf dagen geleden kwam het verdrietige nieuws naar buiten dat Queen Elizabeth is overleden. Volgens de Engelse protocollen zou de begravenis na 10 dagen plaatsvinden, maar omdat de uitvaart van Queen ‘Liz een bank holiday moet zijn, vindt het plaats op maandag 19 september. Vandaag dus. Wij vertellen je hoe de royal uitvaart eruit zal zien.

En ja, het is onwijs extra. Maar wat verwacht je anders van het Engelse koningshuis?

OMG: één van de beveiligers van Queen Elizabeth’s kist viel gisteren flauw en de beelden gaan nu viral

De uitvaart van Queen Elizabeth: zo ziet dat eruit

De Engelsen zouden de Engelsen niet zijn als er niet een uitgebreide planning is voor de uitvaart van de Koningin. Tot op de minuut af is de dag ingepland en dat is niet verrassend, het is immers één van de grootse begrafenissen uit de wereldgeschiedenis. Britse media rekent op kijkcijfers boven de 4 miljard en dat is bi-zar.


Wij vertellen je hoe het dagprogramma eruit ziet. De dag begint om stipt 11:44 (Nederlandse tijd) met de tocht van Westminster Hall naar Westminster Abbey. De kist wordt op het onderstel van een kanon gelegd, en daarachter lopen Koning Charles en de andere leden van het Engelse koningshuis. Om 11:52 komt de stoet aan bij Westminster Abbey, de iconische Kerk in Londen. Mind you, de eerste gasten nemen daar nu al plaats.

Om stipt 11:55 word The Last Post gespeeld en daarop volgend wordt er landelijk 2 minuten stilte gehouden. Om vervolgens om stipt 12:00 te beginnen met de dienst in Westminster Abbey. Tegen het einde van de dienst, rond 12:55, volgt 2 minuten stilte in heel het Verenigd Koninkrijk, met daarna het volkslied.

Daarna verplaatst de koninklijke familie zich naar Wellington Arch plaats, een triomfboog op de hoek van Hyde Park. Vanaf deze plek wordt de kist in een lijkwagen naar Windsor Castle gereden. Hier zal nog een dienst voor familie en personeel gehouden worden, waarna de kist wordt verplaatst naar de grafkelder, waar haar overleden man prins Philip ligt. Daarna worden zij samen verplaatst naar The King George VI Memorial Chapel.

Queen Elizabeth II overleden op 96-jarige leeftijd; dit gaat er nu veranderen

De gastenlijst van Queen Elizabeth’s uitvaart

In de Westminster Abbey is plaats voor zo’n 2200 gasten. Volle bak, dus. Uiteraard zijn alle leden van het Engelse koningshuis aanwezig. Maar ook de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau zijn uitgenodigd. Nederland is ook aanwezig, zo zijn onze eigen Willem, Maxima en Prinses Beatrix naar Engeland gevlogen voor de uitvaart. \

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.