Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 22 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Relationship Anxiety: het bestaat echt en zo herken je het

Al eens gehoord van ‘relationship anxiety’? Dit is een ding komt bij veel meer mensen voor dan je denkt. Vooral in het beginstadium van een relatie van relationship anxiety een grote rol spelen – wij vertellen je hoe je het herkent.

Want je wil natuurlijk niet dat dit fenomeen jouw opbloeiende relatie stukmaakt.

High funtioning anxiety: ook als het je leven niet in de weg zit kan je last hebben van een angststoornis

Relationship Anxiety: het bestaat echt en zo herken je het

Relationship anxiety kan er voor iedereen anders uitzien en dat maakt het meteen een onwijs lastige term. De term ‘anxiety‘ kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen; variërend van een nerveus of onrustig gevoel, tot en met een medische diagnose van een angststoornis. Binnen een relatie zal dit containerbegrip daarom ook verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen, maar meestal wordt het gebruikt om te beschrijven dat je je angstig of nerveus voelt over de status van je relatie.

Relationship anxiety uit zich voor op de volgende manieren.

Je maakt je steeds zorgen dat je relatie de verkeerde kant opgaat

Als jij steeds bang bent dat het niet goed gaat met jouw relatie, dan kom je in een negatieve mindset. Deze negatieve instelling creëert negatieve emoties, want het lichaam is ontworpen om negatieve emoties op te wekken als we in de buurt zijn van negativiteit. Ga bij jezelf na of deze negatieve gevoelens gegrond zijn of dat ze gebaseerd zijn op aannames.

Je weet niet duidelijk wat je nou eigenlijk wil

Weet je zelf niet zo goed wat je wil als je last hebt van angstige gevoelens? Het is heel belangrijk dat jouw (potentiële) partner kan anticiperen op het moment dat jij je even niet zo lekker voelt. Probeer na te gaan wat jou een beter gevoel zou geven en communiceer dit duidelijk.

Je denkt negatief over jezelf

Het gaat er niet alleen om wat je partner over jou denkt, maar vooral ook om hoe jij over jezelf denkt. Is zelfvertrouwen niet jouw sterkste kant? Dan kan dit een veroorzaker van anxiety zijn.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.